Publicat 27/4/2020 17:56:52 +02:00CET

Un antic aliat de Gantz anuncia que recolzaria a Netanyahu per evitar que sigui primer ministre en la rotació a Israel

Benjamin Gantz, líder de Blau i Blanco (d), al costat de Yair Lapid, líder de Yesh Atid (i)
Ilia Yefimovic/dpa - Archivo

   MADRID, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   El líder del partit opositor Yeish Atid, Yair Lapid, ha anunciat aquest dilluns que donaria suport al primer ministre, Benjamin Netanyahu, en cas que decideixi cancel·lar l'acord de rotació en el càrrec per impedir així que ho ocupi Benjamin Gantz, el seu aliat polític fins que decidís formar un Govern d'unitat amb 'Bibi'.

   Lapid era el 'número dos' de Blau i Blanc, la coalició liderada per Gantz en les últimes eleccions parlamentàries. Tots dos havien aconseguit un acord per rotar en el càrrec de primer ministre en cas d'aconseguir la victòria, després d'una campanya en la qual es van presentar amb la promesa de no negociar amb Netanyahu.

   No obstant això, Gantz va anunciar per sorpresa que es presentava al càrrec de president del Parlament --cosa que va aconseguir-- i que iniciava converses per a un Govern d'unitat amb 'Bibi', fracturant Blau i Blanc i provocant la sortida de la coalició de diversos partits, inclòs Yesh Atid.

   Gantz i Netanyahu van anunciar la setmana passada un acord d'unitat que contempla que el primer ministre romangui en el càrrec durant 18 mesos, moment en el qual hi cedirà a Gantz, qui fins llavors serà ministre de Defensa.

   Durant els últims dies han sorgit dubtes sobre si Netanyahu farà efectiu el traspàs de poders, mentre que Gantz està treballant amb el Likud per aprovar un mecanisme legal que li forci a això. El projecte inclou una clàusula per a una súper majoria al Parlament en cas que 'Bibi' vulgui revocar-ho.

   En aquest context, Lapid ha anunciat per sorpresa que el seu partit recolzaria al Likud de Netanyahu en cas que ho intenti, amb el que la majoria de 74 dels 120 escons quedaria garantida, segons ha informat el diari 'The Times of Israel'.

   "Quan 'Bibi' vulgui cancel·lar la rotació, i per descomptat no voldrà dur-la a terme, tot el que ha de fer és venir a mi i dir: 'Volem restaurar aquestes lleis a la seva forma original'", ha manifestat. "Direm que sí", ha resolt.

   En aquest sentit, ha ressaltat que les lleis que s'estan discutint per garantir la rotació de Gantz com a primer ministre són antidemocràtiques. "Respectem la democràcia i aquestes lleis terribles i vergonyoses han de ser cancel·lades", ha argüido.

   Lapid s'ha mostrat molt crític amb Gantz a causa de la seva decisió de formar un Govern amb Netanyahu, trencant així els seus compromisos en el si de Blau i Blanco i la seva principal promesa de campanya en les últimes parlamentàries.

RESPOSTA DE BLAU I BLANC

   Per la seva banda, Blau i Blanc ha dit que "si arriba el dia en el qual Gantz ha d'entrar en Balfur (el carrer on està la residència del primer ministre) i Lapid arrossega a Israel a unes eleccions al costat de 'Bibi', no aconseguirà superar el sostre de votants (per entrar al Parlament)".

   El líder de Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman, s'ha mostrat també crític amb Lapid i ha dit que, si fa el que ha promès, "salvarà Netanyahu a costa de Gantz". "Espero que ho hagi dit de broma o que hagi estat tret de context", ha agregat.

   Lieberman havia expressat el seu suport a Gantz per formar un Govern sense Netanyahu, si bé tampoc s'ha oposat a la formació del citat Executiu d'unitat, del que ha quedat exclòs.

   Per contra, Lapid s'ha reafirmat en la seva postura i ha manifestat que "no té intenció de salvar Netanyahu. "L'únic que li va salvar va ser Benny Gantz", ha assenyalat a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

   "Si en un any, després del coronavirus, tenim una oportunitat de derrocar el Govern, per descomptat que ho farem", ha promès, un dia després d'afirmar que Gantz "no està capacitat" per estar en el poder.

   Després de les parlamentàries celebrades el 2 de març, les terceres en menys d'un any a causa de la falta d'acord per formar un govern, el president israelià, Reuven Rivlin, va donar el mandat a Gantz a causa que comptava amb els suports de la majoria dels parlamentaris, si bé Blau i Blanco tenia menys escons que el Likud.

   Arran d'això, Netanyahu va començar a advocar per un Govern d'unitat a causa de la crisi provocada pel coronavirus, la qual cosa finalment va portar a Gantz a trencar els seus compromisos i apostar per aquesta via, alguna cosa criticat entre els seus aliats i votants.