Publicat 27/06/2020 13:25CET

Angela Merkel: "Europa encara no està suficientment preparada per suportar crisis"

Veuria bé que Calviño presidís l'Eurogrup però recalca que la decisió no és seva

BARCELONA, 27 juny (EUROPA PRESS) -

La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que "Europa encara no està suficientment preparada per suportar crisis", ara que afronta la que s'ha generat per la pandèmia del coronavirus.

En una entrevista de 'La Vanguardia' recollida per Europa Press, ha dit que el Fons de Recuperació després de la pandèmia servirà per ajudar, i que per a Itàlia i Espanya la situació ha estat una enorme càrrega: "En aquest context cal que Alemanya no només pensi en si mateixa, sinó que estigui disposada a realitzar un extraordinari acte de solidaritat".

Quant al seu propi país, ha assegurat: "Redunda en interès alemany que tinguem un mercat únic fort, que la UE vagi convergint i no es desintegri".

Considera que el Fons no resol tots els problemes europeus, tot i que "no tenir-lo, no obstant això, agreujaria tots els problemes", i ha posat com a exemple que un atur molt alt en un país pot desenvolupar una força explosiva política, i així els riscos per a la democràcia serien més grans.

Sobre si el Fons pot afavorir uns Estats Units d'Europa, ha dit que el Fons és una resposta especial a una situació especial: "Si volem fer un canvi substancial en la gestió pressupostària de la UE, o si la volem dotar, per exemple, del dret a crear impostos, hauríem de modificar els Tractats", i creu que ara no hi ha temps per esperar a modificar els Tractats, sinó que cal respondre amb rapidesa a la pandèmia.

NADIA CALVIÑO

Sobre la candidatura de la ministra espanyola Nadia Calviño per presidir l'Eurogrup, ha afirmat que "no és un secret que Nadia Calviño és una candidata que també compta amb recolzament en el Govern alemany. Però la decisió final l'ha de prendre l'Eurogrup".

"A més, sempre m'alegro que les dones ocupin posicions de lideratge polític. Encara no hi ha hagut cap dona al capdavant de l'Eurogrup. Però la decisió no la prenc jo, sinó l'Eurogrup", ha insistit.

XINA

Respecte a trobar una línia comuna de relació de la UE amb la Xina, ha constatat que la pandèmia ha impedit la cimera de setembre, però que cal reunir-se més endavant per impulsar les relacions.

"Compartim interessos, per exemple en la cooperació en matèria de protecció del clima. Fa temps que venim negociant un acord sobre inversions, però no acabem de tancar-ho. Hauríem de mantenir un intercanvi de parers sobre la nostra política de desenvolupament a Àfrica, on la Xina, en algunes qüestions, segueix altres camins", ha dit.

També ha destacat que la cimera condiciona a la UE: "Ens obliga a desenvolupar una posició europea unificada pel que fa a la Xina. Però no és tan fàcil. Hauríem de definir una política que reflecteixi els nostres interessos i valors, ja que el respecte dels drets humans, l'Estat de Dret i les nostres preocupacions pel futur de Hong Kong s'interposen entre la Xina i nosaltres i s'especifiquen amb claredat".

I ha afegit que el fet que la Xina tingui aspiracions mundials converteix la UE en socis sobre cooperació econòmica i en la lluita contra el canvi climàtic, però també en competidors amb sistemes polítics diferents: "No parlar entre nosaltres seria en qualsevol cas una mala idea".

ESTATS UNITS

Preguntada pel Brexit, ha afirmat: "Hem de deixar enrere el pensament segons el qual som nosaltres els qui definim què hauria de voler Gran Bretanya. Gran Bretanya defineix i nosaltres com a UE dels 27 hi donem la resposta adequada".

I sobre el fet que també els Estats Units es distancia d'Europa i que el president Donald Trump critiqui Alemanya i es proposi retirar soldats, ha contestat que "l'aliança és molt important per a tots els Estats membres".

"A Alemanya sabem que hem de gastar més en defensa, per la qual cosa en els últims anys hem aconseguit notables increments i seguirem en aquesta línia respecte a les nostres capacitats militars. Les tropes nord-americanes a Alemanya serveixen tant per protegir a Alemanya i a la part europea de l'OTAN com per defensar els interessos dels Estats Units d'Amèrica", ha afegit.

AUTONOMIA DE LA UE

En plantejar-se-li si ha arribat l'hora d'una autonomia estratègica de la UE i una sobirania europea real, Merkel ha citat la Xina i l'Índia per deixar clar que "existeixen sobrades raons per les quals continuar apostant per una aliança transatlàntica de defensa i per l'escut protector nuclear comú".

"Però per descomptat que Europa ha d'aportar més que en la Guerra Freda. Hem crescut convençuts que els Estats Units volen ser una potència mundial. Però si ara volguessin deixar aquest paper per voluntat pròpia, hauríem de replantejar-nos moltes coses", ha defensat.

RÚSSIA

Quant al fet que a Europa de l'Est es percep Rússia com una amenaça i sobre la possibilitat que Alemanya l'estigui subestimant, ha contestat: "Sabem de campanyes de desinformació; els mitjans de l'anomenada 'guerra híbrida' formen part de l'arsenal de Rússia".

Sobre l'assassinat al parc berlinès Tiergarten, ha dit que "és un incident greu, això és clar, i actualment s'estan determinant responsabilitats davant la justícia".

"En qualsevol cas reconeixem la guerra híbrida, els mitjans desestabilizadors com un patró d'actuació russa", ha dit.

I ha afegit: "D'altra banda hi ha bones raons per les quals no deixar d'entaular un diàleg constructiu amb Rússia. A Síria o el Líban, països en el veïnatge immediat d'Europa, la influència estratègica de Rússia és enorme".

el més llegit

 1. 1

  Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi en una empresa que fabrica ampolles a Castellar del Vallès

 2. 2

  Martorell aprova ajuts directes i immediats de 1.500 euros a bars, restaurants i centres d'estètica

 3. 3

  Barcelona impulsa 212 habitatges prefabricats per reduir els terminis i l'impacte ambiental

 4. 4

  El Municipal de Girona s'omple de poesia amb Lluís Homar i Adriana Ozores recitant San Juan de Cruz

 5. 5

  Inhabilitat nou anys un regidor per pagar a un clan per vigilar irregularment pisos socials de la Mina

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés