Publicat 20/11/2019 16:29:44 +01:00CET

Áñez confia a poder convocar eleccions presidencials aquest mateix dimecres

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

L'autoproclamada mandatària interina de Bolívia, Jeanine Áñez, ha confiat que aquest mateix dimecres pugui convocar noves eleccions presidencials, si l'Assemblea Legislativa aprova el projecte de llei enviat pel Govern amb aquest objectiu.

L'esborrany ha estat presentat aquest dimecres al Senat, i la seva titular, Eva Copa, l'ha remès a la Comissió de Constitució, Drets Humans, Legislació i Sistema Electoral, i inicia així el tràmit parlamentari.

"Si Déu ho permet, avui al matí presentarem la convocatòria a eleccions, com tot el país demana", ha dit Áñez, i ha confiat que l'Assemblea Legislativa acceleri les gestions, segons informa l'agència de notícies ABI.

Áñez s'ha mostrat disposada al fet que el projecte de llei "pugui ser corregit, consensuat o enriquit per tots els sectors que estan involucrats en la lògica de pacificar el país i d'elegir els seus governants".

No obstant això, ha advertit que, si el Govern no troba suport al Congrés, cridarà les urnes via decret. "Si l'Assemblea Legislativa no permet que ho fem d'aquesta manera legal, doncs ja buscarem altres mecanismes, però, d'eleccions, n'hi haurà", ha afirmat.

La crisi va esclatar després de les eleccions presidencials del 20 d'octubre, en les quals Evo Morales va proclamar la seva victòria però l'oposició va denunciar un "frau enorme". L'Organització d'Estats Americans (OEA) va fer una auditoria del procés electoral en la qual va trobar "irregularitats".

Morales va dimitir el passat 10 de novembre i va fugir a Mèxic. Áñez, segona vicepresidenta del Senat, es va proclamar presidenta interina per omplir el buit de poder deixat per l'antic mandatari i la renúncia d'altres alts càrrecs.

Ni Morales ni els seus seguidors reconeixen Áñez perquè consideren que la seva estada al Palacio Quemado és fruit d'un "cop d'estat". Ella, per la seva banda, ha asseverat que només estarà al càrrec el temps que calgui per convocar noves eleccions.