Publicat 16/10/2019 20:20CET

Andorra veu amb preocupació els talls de carreteres perqu dificulten el "normal funcionament"

El ministre portaveu del Govern d'Andorra, ric Jover
GOVERN D'ANDORRA (SFG)

El Govern aprova el projecte de Llei de mesures urgents per millorar el poder adquisitiu

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre portaveu del Govern d'Andorra, ric Jover, ha assegurat aquest dimecres que les vagues i els talls a carreteres de Catalunya afecten el país andorr, tant als seus ciutadans com a l'activitat econmica: "Tot el que posi dificultats al normal funcionament ens preocupa".

Ho ha dit en una compareixena després del Consell de Ministres, i ha assegurat que estan en contacte amb les institucions catalanes per gestionar les possibles afectacions i disminuir-les el mxim possible: "Ens nodrim del bon venatge".

En relació a la sentncia del Tribunal Suprem per l'1-O, Jover ha recordat la posició "neutral" d'Andorra, que vol seguir mantenint, i ha recordat que el Govern andorr no valora sentncies judicials del propi país ni d'altres Estats.

MILLORES DEL PODER ADQUISITIU

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu, entre les quals s'inclou el decret perqu el salari mínim interprofessional pugi l'any que ve fins als 1.083,33 euros mensuals.

Es tracta d'un augment del 3,2%; tenint en compte que es calcula que l'IPC del 2019 se situ en un 0,8%, el creixement del salari mínim ser quatre vegades superior.

L'objectiu de la mesura és donar una resposta progressiva a la recomanació del Consell d'Europa que el salari mínim sigui almenys el 50% del salari mitj.

També s'ha aprovat el projecte de Llei de mesures urgents per millorar el poder adquisitiu, que es tramitar amb procediment urgent perqu sigui aprovat pel Consell General ---parlament-- abans de l'1 de gener del 2020.

El text proposa augmentar, en la mateixa proporció que el salari mínim, aquelles pensions de jubilació, vidutat i invalidesa que estiguin per sota del salari mínim; és una ajuda no contributiva i que anir a crrec dels Pressupostos de l'Estat per no posar en risc les jubilacions futures.

S'estableix també l'obligació d'incrementar amb l'IPC aquells salaris per sota dels 24.000 euros anuals.

A més, el projecte de Llei inclou les mesures anunciades sobre habitatge: es prorrogaran automticament un any més els contractes de lloguer que anaven a vncer durant el 2020, i així només es podr augmentar el preu segons l'IPC.

Hi ha excepcions: quan se cedeixi l'habitatge a les administracions públiques per a usos socials; s'hagin fet reformes importants; no s'hagi augmentat l'IPC en els últims anys; o quan es recuperi per a ús del propietari o d'algun familiar.

Jover ha constatat "la voluntat de no tornar a prorrogar" els contractes de lloguer, encara que dependr de l'evolució del mercat i de la implementació de les altres mesures a mitj i llarg termini, que preveuen reduir la pressió al mercat.

IMMIGRACIÓ

El Consell de Ministres també ha acordat l'aprovació de noves quotes d'autoritzacions d'immigració: 850 per a la quota general i 4.605 per a la temporada d'hivern.

Del total d'autoritzacions de temporada, 2.943 corresponen al sector hoteler, 1.120 a treballadors de les pistes d'esquí, 474 a establiments de restauració de les pistes, i 268 al lloguer d'esquís.

Els ministres també han aprovat la licitació dels treballs d'adequació del futur Centre Residencial d'Educació Intensiva, que se situar en una antiga residncia geritrica.

Es preveu que l'adjudicatria condicioni quatre de les sis plantes de l'edifici amb l'objectiu d'acollir el centre per a joves amb trastorns de conducta diagnosticats i que requereixin d'un abordatge socioeducativo i teraputic; les altres plantes es destinaran a habitatge d'ús social.

D'altra banda, s'ha aprovat la licitació dels treballs per identificar els procediments realitzats en el Ministeri de Finances en relació amb la gestió del Govern; alhora, també es convoca un concurs per desenvolupar un nou portal web tributari.

L'Executiu també ha acordat convocar un concurs per contractar la realització de les inspeccions dels habitatges d'ús turístic pels dos propers anys.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés