Publicat 9/10/2019 20:22:50 +02:00CET

Andorra creu que Borrell agilitzarà la negociació per a l'acord d'associació amb Europa

El ministre portaveu, Èric Jover, acompanyat pel ministre d'Assumptes Socials, Habitatge i Joventut, Vïctor Filloy, en la roda de premsa d'aquest miercoles.
EUROPA PRESS

El Govern aprova que el preu del cartró de tabac pugi almenys fins a 24,95 euros

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 9 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra creu que les negociacions per a l'acord d'associació amb Europa s'agilitzaran amb l'espanyol Josep Borrell al capdavant de la diplomàcia europea, segons ha manifestat aquest dimecres el ministre portaveu, Èric Jover.

Així s'ha valorat des d'Andorra el nomenament del ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, com a vicepresident de la Comissió Europea i Alt Representant de Política Exterior de la UE, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

El ministre portaveu ha valorat el nomenament de Borrell: "És interessant perquè podrem accelerar el treball amb les institucions europees", i ha subratllat que es tracta d'una persona que coneix el país i que l'ha visitat en repetides ocasions.

En aquest sentit, Jover ha valorat que el ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions "podrà entendre més les nostres idiosincràsies", que poden suposar algun escull en les negociacions.

TABAC

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat el preu mínim del tabac --tal com preveu la Llei que regula el preu del tabac--, que se situarà en els 24,95 euros el cartró, la qual cosa suposa un augment d'uns 5 euros en les marques més barates.

El preu ha estat establert per unanimitat --com es requereix per llei-- en la Comissió Consultiva per a l'Establiment de Preus de Venda Mínims dels productes del Tabac, que integren un representant del comerç, un de la indústria tabacalera i dos del Govern.

Segons ha manifestat el ministre de Finances i portaveu del Govern andorrà, s'han recollit més de 1.700 referències, i aquest preu mínim permet mantenir un diferencial mitjà del 30% amb els preus del tabac a Espanya i "donarà estabilitat al mercat", alhora que funciona com a element de lluita contra el contraban.

INSTITUT DE L'HABITATGE A PRINCIPIS DE 2020

En la compareixença pública per explicar els acords del Consell de Ministres, Jover ha estat acompanyat pel ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que ha informat que la llei de creació del futur Institut de l'Habitatge estarà llista per entrar a tràmit parlamentari durant el primer trimestre del 2020.

Segons Filloy, aquest organisme canalitzarà les dades relacionades amb l'habitatge i entre les seves funcions estarà fer projeccions i recomanacions de polítiques d'habitatge, a més de gestionar el fons públic-privat que es vol crear per construir pisos socials.

A més, aquest Institut de l'Habitatge "podria arribar a marcar un índex de preus de referència" per parròquies o barris, cosa que ajudaria, en opinió del ministre d'Habitatge, a que els preus s'ajustessin i a evitar l'abús.

L'organisme, que haurà de tenir personalitat jurídica pròpia, també podria crear un registre de contractes de lloguer i faria la gestió administrativa de la cartera d'habitatge social.

Per suavitzar la pressió del mercat, el Govern ha aprovat l'adopció d'altres mesures, com el nou programa d'ajudes al lloguer amb una partida pressupostària d'1,9 milions d'euros --300.000 euros més que el programa del 2019--, la redacció d'una nova llei d'edificació i ajudes per a l'emancipació dels joves.

Així mateix, Filloy ha informat de la negociació amb els comuns --ajuntaments-- de convenis per a la cessió de terreny que es destini a la construcció d'habitatge social; el primer conveni es podria signar "abans de finalització d'any", ha anunciat.

Altres mesures, com la pròrroga per un any més dels contractes de lloguer sense que es pugui augmentar el preu més enllà de l'IPC --excepte algunes excepcions--, s'inclouran en una llei de mesures urgents.