Els dos mandataris coincideixen que el "destí" de Cuba el decidirà el seu poble
MADRID, 21 Març (EUROPA PRESS) -
La presidents dels Estats Units i Cuba, Barack Obama i Raúl Castro, respectivament, han acordat iniciar aquest any a l'Havana un diàleg sobre drets humans per "discutir de manera directa" les "diferències" entre els dos països i poder "seguir avançant" en la normalització de les relacions bilaterals.
Obama i Castro han fet una roda de premsa conjunta després de les més de dues hores de reunió que han sostingut al Palacio de la Revolución de l'Havana en el marc de la "històrica visita" de l'estatunidenc a Cuba, la primera d'un president en 88 anys.
"Estem convençuts que podem cooperar i conviure pacíficament en benefici mutu per sobre de les diferències que tenim per contribuir a la pau i estabilitat al nostre continent i al món", ha dit Castro.
Obama, per part seva, ha defensat "un diàleg constructiu". "Perquè quan compartim les nostres creences i idees en una actitud de respecte mutu podem aprendre tots dos i fer que la vida dels nostres pobles sigui millor", ha esgrimit.
L'estatunidenc ha valorat la disposició del seu homòleg a "discutir sobre tots els assumptes que estan sobre la taula" de negociacions, inclosos els drets humans, tot i que els dos països mantenen "profundes diferències" sobre aquesta qüestió.
Per a Obama la millor manera d'afrontar-les és amb un diàleg "franc" i directe". "És per això que hem de començar aquí, a l'Havana, aquest mateix any un diàleg sobre drets humans que tindrà l'assistència de les Nacions Unides", ha anunciat.
Mentrestant, Estats Units, "de la mateixa manera que fa a la resta del món", seguirà pronunciant-se a favor dels drets humans. "Demà espero reunir-me amb els líders de la societat civil", ha recordat en al·lusió a l'oposició cubana.
Castro ha denunciat en el seu torn "la manipulació política sobre la doble rasadora dels drets humans" com a part de la "confrontació". "Quants països els compleixen tots 61?", ha plantejat, per a tot seguit contestar que "cap". Cuba, ha explicat, "en compleix 47". "N'hi haurà d'altres que en compleixin més i molts que en compleixin menys", ha afegit.
En conseqüència, Castro ha considerat que, en línies generals, "Cuba defensa els drets humans". "Considerem que els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals són indivisibles, interdependents i universals", ha subratllat.
Tot i això, interrogat sobre l'existència de presos polítics, Castro ha preguntat "Quins presos polítics?". "Dona'm la llista ara mateix per deixar-los anar", ha instat al periodista en qüestió. "Si hi ha presos polítics, abans que arribi la nit estaran lliures", ha promès.
SOBIRANIA CUBANA
Castro ha advertit en contra de vincular qualsevol avanç en les negociacions a canvis polítics substancials. "No hauria de pretendre's que el poble cubà renunciï al destí que lliure i sobiranament ha escollit i pel que ha fet immensos sacrificis", ha subratllat.
El líder nord-americà s'ha expressat en la mateixa línia. "El destí de Cuba no el decidirà Estats Units o qualsevol altre país. El destí de Cuba el decidiran els cubans, ningú més", ha dit contundent.
Obama ha recalcat que l'objectiu del diàleg és "millorar les condicions de vida" a Cuba i afavorir els contactes directes entre els dos pobles. "He vingut a transmetre l'amistat del poble estatunidenc", ha dit.
DEMANDES "ESSENCIALS"
D'altra banda, Castro ha insistit que "perquè puguin haver-hi relacions normals" els Estats Units han d'eliminar el bloqueig comercial, econòmic i financer, "que té efectes dissuasoris i intimidatoris d'abast extraterritorial", a més de "conseqüències negatives per a Cuba".
Sobre aquesta qüestió, ha valorat la posició d'Obama i del seu Govern, alabant les nombroses crides que ha fet al Congrés perquè derogui les moltes normes jurídiques que fan possible l'embargament a l'illa caribenya.
Obama ha reiterat la seva crida al Congrés i ha destacat la presència de congressistes republicans i demòcrates en la delegació que l'acompanya, així com d'empresaris nord-americans, considerant que és mostra de l'"ampli interès" que això passi.
"El bloqueig acabarà quan? No ho sé. Serà després que acabi el meu Govern", ha assumit perquè "és un procés que (...) requereix tenir "una majoria en la Cambra de Representants i molt més que una majoria al Senat".
"També caldrà que es torni el territori il·legalment ocupat pels Estats Units a Guantánamo", ha incidit Castro, tot i que Washington ha aclarit diverses vegades que aquest tema no forma part de les negociacions amb L'Havana.
"Aquests són els dos grans obstacles" per progressar en el diàleg, de manera que "la seva eliminació serà essencial per normalitzar les relacions bilaterals", ha incidit Castro.
NOUS AVENÇOS
"Altres polítiques haurien de ser suprimides", ha sostingut el líder comunista. Per aquesta raó, els presidents han subscrit durant aquesta reunió acords en matèria d'agricultura i protecció de medi ambient, especialment dels espais marins compartits.
"I actualment s'està negociant un altre grup d'instruments bilaterals per cooperar en esferes com l'enfrontament al narcotràfic, la seguretat del comerç, els viatgers i la salut", ha revelat.
En el tocant a la col·laboració en matèria sanitària, Castro ha apuntat "al tractament de malalties transmissibles, com el zika, i de malalties no transmissibles, com el càncer". "Aquesta cooperació és en benefici, no només de Cuba i els Estats Units, sinó també per als nostres hemisferis", ha valorat.
A més, ha avançat que "empreses cubanes i les seves contraparts estatunidenques treballen en la identificació de possibles operacions comercials que es puguin concretar en el marc encara restrictiu de les regulacions en vigor" en sectors com les telecomunicacions. Obama ha apuntat en particular a l'accés a internet.
NOMÉS 90 MILLES
Els dos dirigents han coincidit en les seves declaracions als mitjans de comunicació que, si bé "queda per davant un llarg i complex camí per recórrer", "el fet important és que hem començat a donar passos per a una relació un altre cop tipus".
"Destruir un pont és fàcil i requereix poc temps, però reconstruir-lo sòlidament és molt més difícil", ha dit Castro. "Durant més de mig segle la visita d'un president estatunidenc a l'Havana hauria estat inimaginable, però això és una nova era", ha proclamat Obama.
El president cubà ha posat com a exemple la "proesa" d'una nedadora estatunidenca que va recórrer la distància entre els dos països sense protecció contra els taurons i ha estat condecorada pels dos governs. "Si ella va poder, nosaltres també podrem", ha confiat.
"El camí que tenim per davant no serà fàcil, però afortunadament no haurem de nedar entre taurons per a aconseguir-ho", ha contestat Obama. "Estem centrats en l'esperança que, si seguim per aquest camí, tindrem un futur millor (...) Només ens separen 90 milles", ha sostingut.