Publicat 11/09/2014 18:07

Lloyds i RBS, entre els bancs que es mudaran a Anglaterra si Escòcia vota 'SÍ' a la independència

LONDRES, 11 set. (EUROPA PRESS) -

Lloyds Banking Group i Royal Bank of Scotland, entitats en les quals el Govern britànic controla un 25% i un 82% respectivament, han confirmat que preveuen traslladar-se a Anglaterra des dels seus actuals domicilis socials a Escòcia en el cas que en el referèndum del pròxim 18 de setembre s'imposi el vot independentista, han indicat les dues entitats, que utilitzen unes 28.000 persones a Escòcia.

En el cas de Royal Bank of Scotland, el rescat del qual ha resultat fins ara el més costós per als contribuents britànics i va desembocar en la nacionalització de l'entitat, el banc ha reconegut que els seus plans de contingència preveuen la necessitat de "redomiciliar" a Anglaterra el grup d'empreses del grup, així com la seva principal entitat operativa, The Royal Bank of Scotland.

"En el cas d'un vot a favor del 'Sí', la decisió de redomiciliar l'entitat no hauria de tenir impacte sobre els serveis diaris utilitzats pels nostres clients a les Illes Britàniques", ha indicat el banc escocès, que té uns 12.000 treballadors a Escòcia.

En aquest sentit, l'entitat considera que la decisió representa la manera més efectiva de clarificar la situació a totes les parts interessades i mitigar els riscos identificats.

"El vot sobre la independència és un assumpte dels escocesos. Escòcia ha estat la nostra llar des de 1727 i Royal Bank of Scotland planeja mantenir un nivell significatiu de les seves operacions i personal a Escòcia", ha afegit la institució de crèdit.

Per la seva banda, Lloyds Banking Group ha confirmat que els seus plans de contingència amb vista a un possible resultat favorable a la independència d'Escòcia en el referèndum inclouen "establir noves entitats legals a Anglaterra", tot i que ha subratllat que aquests canvis serien únicament en qüestions legals i no afectarien ni la seva activitat ni l'atenció als seus clients.

Hi hauria un període entre el referèndum i la implementació de la separació en el cas que hi hagués un resultat positiu a la independència, ha afegit l'entitat dirigida per Antonio Horta Osorio.

L'auge de l'independentisme escocès detectat en diverses de les més recents enquestes amb vista al referèndum del 18 de setembre ha deslligat la incertesa tant política com financera al Regne Unit, provocant la caiguda de la lliura i renovades crides des de tots els partits polítics majoritaris al Regne Unit a la permanència d'Escòcia.

ALTRES ENTITATS.

A més d'aquests dos grans bancs, altres entitats han expressat ja els seus plans de traslladar-se a Anglaterra en cas de produir-se la victòria independentista en el referèndum escocès.

Així, Clydesdale Bank ha confirmat que pretén registrar-se com una entitat anglesa en cas d'un triomf del 'Sí', tal com ha anunciat la seva matriu, National Austràlia Bank, que considera que aquesta mesura serviria per resoldre algunes de les "incerteses i riscos" provocats per la hipotètica secessió d'Escòcia.

Per la seva banda, TSB Bank, amb més d'una quarta part dels seus crèdits originats a Escòcia i uns 2.000 treballadors a la regió, també ha avançat que traslladarà el domicili de la seva filial de banca des d'Edimburg a Londres.

"Tot i que les implicacions de la independència d'Escòcia segueixen sense ser clares, és probable que en cas d'un eventual triomf del 'Sí', TSB estableixi entitats addicionals a Anglaterra", ha indicat l'entitat, segons recull el diari 'Financial Times'.

Al seu torn, Tesco Bank, que té uns 3.000 treballadors a Escòcia, també ha dissenyat plans de contingència que preveuen "la creació d'una nova entitat domiciliada a Anglaterra", tot i que ha precisat que no espera que aquesta circumstància tingués impacte en la seva plantilla escocesa.

FUGA DE DIPÒSITS I INVERSORS.

En aquest sentit, 'Financial Times' informava que el risc d'una secessió escocesa ha provocat que estalviadors i inversors treguin d'Escòcia milers de milions de lliures en les últimes setmanes.

"La gran pregunta és: Estan els meu diners segurs en un banc escocès?", apunta Douglas Connell, soci del bufet escocès Turcan Connell, qui apunta que els clients han expressat la seva por que "immediatament després del referèndum pogués imposar-se algun tipus de control de fons en les entitats escoceses".

En aquest sentit, la gestora de comptes de grans patrimonis Multrees Investor Services reconeix que ha mogut "centenars de milions de lliures" en nom de diversos gestors. "Tots han pres mesures (...) Si els nostres clients ho fan, llavors altres firmes de serveis financers ho estan fent", afegeix Chris Fisher, conseller delegat de Multrees.

Un altre dels símptomes del nerviosisme existent en relació amb el resultat del referèndum és la introducció de "clàusules de sortida" en els contractes d'immobles comercials a Escòcia, que permetrien als compradors renegociar les condicions si els votants opten per la independència.

D'altra banda, un executiu d'una gestora escocesa admet que els reguladors financers britànics han mantingut discrets contactes amb les entitats per discutir els seus plans de contingència amb l'objectiu d'afrontar un resultat favorable a la independència d'Escòcia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés