Publicat 23/06/2021 07:58

Amnistia Internacional denuncia tortura i devolucions il·legals de refugiats i migrants per part de Grècia

Archivo - Arxivo - Un migrant observa des de la costa turca mentre els soldats grecs patrullen la vora del riu Evros el 3 de mar de 2020 a Edirne, Turquia.
CHRIS MCGRATH - Archivo

   Un nou informe de l'organització recull proves i el testimoni de 16 persones expulsades de forma illegal a la regió d'Evros

   MADRID, 23 juny (EUROPA PRESS) -

   Amnistia Internacional ha denunciat aquest dimarts la "tortura, maltractaments i devolucions illegals" de persones refugiades i migrants a Turquia per part de Grcia. L'organització ha detectat presumptes violacions de les obligacions del país en matria de Drets Humans, de conformitat amb el dret internacional i de la Unió Europea.

   Ho recull l'informe 'Grcia: violncia, mentides i detencions illegals' que, a partir de converses amb 16 persones que han passat per 21 expulsions illegals, documenta com les forces frontereres gregues estan detenint "de forma violenta i illegal" grups de persones refugiades i migrants per enviar-los a continuació a Turquia, segons indica l'organització.

   La investgació se centra en operacions illegítimes a la regió d'Evros, a la frontera terrestre entre Grcia i Turquia. En concret, assenyala que entre febrer i mar de 2020, Grcia va expulsar "amb violncia" persones refugiades i migrants en resposta a l'obertura unilateral de les fronteres terrestres per part de Turquia.

   Amb la documentació dels incidents que es van succeir després de l'expulsió, entre juny i desembre de 2020, aquesta investigació "demostra que les violacions de Drets Humans a les fronteres de Grcia continuen passant i s'han convertit en una prctica habitual", ha avisat Amnistia Internacional.

ÉS LA "POLÍTICA GREGA DE CONTROL"

   Per a la investigadora sobre Migració per a Europa de l'organització, Adriana Tidona, "és evident que diverses divisions governamentals de Grcia estan treballant en estreta coordinació per capturar i detenir persones que arriben a Grcia a la recerca de seguretat, i que estan sotmetent a moltes d'elles a violncia, per després traslladar-les a la riba del riu Evros i efectuar la seva devolució sumria a Turquia".

   Així mateix, ha asseverat que la investigació demostra que "les devolucions illegals violentes s'han convertit en la política grega de control fronterer de facto a la regió d'Evros".

   "El nivell organitzatiu necessari per executar aquestes devolucions, que han afectat fins a 1.000 persones en els incidents documentats, a algunes d'elles diverses vegades i en molts casos a través de centres de detenció no oficials, mostra fins a on est disposada a arribar Grcia per expulsar de manera illegal a les persones i ocultar-ho", ha agregat Tidona.

   L'organització ha incidit que la gran majoria de les persones amb les quals ha parlat han denunciat que havien sofert o presenciat actes de violncia per part d'individus que descrivien, segons l'entitat, "com a agents grecs uniformats, així com homes vestint roba civil".

   Entre aquests actes, s'han esmentat "cops amb vares i bastons, puntades, cops de puny, bufetades i empentes que, de vegades, van provocar ferides greus". "Sovint, se sotmetia els homes a humiliants i agressius registres sense roba, de vegades davant de dones, nens i nenes", ha detallat Amnistia.

   En la majoria dels casos, els actes de violncia denunciats "violen la prohibició internacional de tracte inhumat o degradant", i alguns incidents "constitueixen tortura, per la seva gravetat i la seva intenció humillante o punitiva", ha argumentat.

RELATS D'AFECTATS

   En aquest context, l'organització ha difós la histria de Saif, un home siri de 25 anys expulsat quatre vegades a l'agost de 2020. Ell ha explicat que, en el seu segon intent, el grup amb el qual viatjava "va rebre una emboscada per part de soldats amb uniforme negre i passamuntanyes, qui els van traslladar a la riba de l'Evros, el riu que fa frontera amb Grcia i Turquia".

   Segons ha relatat Amnistia a partir de l'experincia del jove, dos homes del grup van tractar d'escapar, per un dels soldats els va detenir i els va pegar, mentre Saif sospitava que "li havien trencat la columna a un d'ells". Després que els soldats grecs portessin els dos homes ferits fins a la riba de Turquia, van aparixer soldats turcs i una ambulncia per socórrer-los, ha dit l'organització.

   D'altra banda, una altra persona ha explicat que, durant una de les operacions de devolució, a ell i al seu grup "els van obligar a saltar de la barca a l'aigua prop d'un illot" enmig del riu Evros, on van romandre durant dies. Un dels homes a qui van obligar a saltar de la barca no sabia nedar i cridava demanant ajuda mentre anava surant i submergint-se en l'aigua, fins que el va arrossegar el corrent", ha explicat l'entitat.

   Així mateix, Amnistia Internacional ha apuntat que les devolucions no estan tenint lloc només en zones frontereres, sinó que també estan capturant i detenint persones "molt endins de Grcia", per després traslladar-les a la regió d'Evros i retornar-les a Turquia.

   L'organització ha parlat també amb quatre persones, entre elles un refugiat i un sollicitant d'asil que havia viscut a Grcia durant prop d'una any, a qui van capturar i detenir en zones del nord del país i que finalment van retornar a Turquia en grups més grans.

   Entre elles, Nabil, un home siri de 31 anys, registrat com a sollicitant d'asil a Grcia, ha explicat que "l'havien arrestat al port de la ciutat d'Igoumenitsa, a la regió nord-occidental del país, i que la Policia li va explicar que el traslladarien a Atenes i el deixarien anar".

   "No obstant aix, el van traslladar a un altre centre de detenció més prop de la frontera terrestre d'Evros, li van pegar i, finalment, el van expulsar amb un grup de 70 persones, en el qual també hi havia nens", ha lamentat l'organització.

   "Abans de pujar a l'autobús, vaig mostrar la meva targeta d'asil a la policia, per me la van treure, la van fer miques i em van manar pujar a l'autobús", ha relatat per la seva banda Nabil.

FRONTEX HI ERA

   Respecte als testimonis, Tidona ha ressaltat que a totes les persones amb les quals l'organització ha conversat les han expulsat de zones on l'agncia europea de control de fronteres, Frontex, disposa de personal. Per aix la investigadora ha sostingut que "l'agncia no pot argüir que desconeix els abusos que Amnistia, i molts d'altres, han documentat".

   "Frontex té el deure d'evitar violacions de Drets Humans i, si no és capa d'aconseguir-ho, hauria de retirar o suspendre les seves operacions a Grcia", ha declarat Adriana Tidona.

   A més de la investigació d'Amnistia, l'ONG Human Rights Watch (HRW) ha publicat aquest dimarts una investigació relacionada que indaga sobre la responsabilitat de Frontex en les violacions de Drets Humans a les fronteres exteriors de la Unió Europea, entre elles, les de Grcia.

   "Frontex té l'obligació de prendre mesures raonables per protegir les persones de violacions de Drets Humans i de suspendre o retirar les seves activitats si aquestes violacions ocorren", ha sentenciat Amnistia Internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés