Publicat 1/12/2019 18:33:23 +01:00CET

Una altra manifestació a Malta per exigir la dimissió de Muscat per l'assassinat de la periodista Caruana Galizia

Manifestación en La Valeta contra Joseph Muscat y en recuerdo de la periodista Daphne Caruana Galizia
REUTERS / VINCENT KESSLER

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge a La Valletta, capital de Malta, per exigir la dimissió immediata del primer ministre, Joseph Muscat, per l'assassinat de la periodista d'investigació Daphne Caruana Galizia.

En la protesta, que ha estat convocada pels grups Repubblika, Occupy Justice i Manuel Delia, s'hi han pogut veure pancartes amb lemes com "La situació continua sent desesperada", "Màfia!" o "Gràcies, Daphne" i s'hi han corejat consignes com "Daphne tenia raó!", "Justícia!" o "Assassins!". La marxa ha començat a les 16.00 hores davant la seu del Parlament.

El primer ministre havia promès que dimitiria si finalment era imputat per l'atemptat contra la periodista el conegut empresari Yorgen Fenech, contra el qual finalment es van presentar càrrecs aquest dissabte.

Fenech ha implicat en l'assassinat el cap de gabinet de Muscat, Keith Schembri, amb qui compartia interessos en empreses amb seu a Panamà o Dubai. Schembri va ser detingut i interrogat, i posteriorment va ser posat en llibertat per l'absència d'elements que permetessin mantenir-lo a la presó, ha explicat la Policia.

Aquest diumenge els diputats del Partit Laborista de Muscat s'han reunit per acordar que sigui el mateix Muscat qui decideixi la manera i el moment en què dimitirà, però de moment no ha fet el pas.

ASSASSINAT DE CARUANA GALIZIA

Caruana Galizia, una de les periodistes d'investigació més conegudes de Malta, va morir el 16 d'octubre del 2017 per l'explosió d'un artefacte explosiu col·locat al seu cotxe. Tres homes estan a l'espera de judici per haver col·locat la bomba al vehicle.

Una investigació de Reuters va revelar el 2018 que Fenech era el propietari d'una empresa secreta anomenada 17 Black, que apareix esmentada com un vehicle per finançar empreses secretes de Panamà que són propietat de Schembri i de Mizzi. Es desconeix si els fons finalment van canviar de mans, encara que Schembri i Mizzi han negat reiteradament haver comès irregularitats.

Caruana Galizia va denunciar des del seu blog diversos casos de corrupció que suposadament implicaven membres del Govern liderat per Muscat, inclòs Schembri. La periodista va esmentar l'empresa 17 Black en un article del seu blog abans de ser assassinada, però va assenyalar que desconeixia qui controlava aquesta empresa.