Publicat 21/03/2021 12:36

Almenys sis ferits durant una nova jornada de protestes al Txad contra la candidatura del president Déby

Archivo - Arxiu - El president del Txad, Idris Déby, durant la cimera de la Unió Africana
PRESIDENCIA DE CHAD - Archivo

MADRID, 21 març (EUROPA PRESS) -

Almenys sis persones han resultat ferides, dues de gravetat, durant les múltiples marxes que s'han celebrat a diversos barris de la capital del Txad, N'Djamena, per protestar contra la candidatura de l'actual president, Idriss Déby, a un polmic sis mandat en les properes eleccions de l'11 d'abril.

Així mateix, es té constncia de la detenció de diverses figures de la societat civil contrries a la candidatura de Déby, com el president de la Lliga Txadiana pels Drets Humans, Max Loalngar, o el secretari general de la Convenció Txadiana per a la Defensa dels Drets Humans (CTDDH), Mahamat Nur Ibedu.

Segons fonts de Radio France Internacional, les marxes d'aquest dissabte --un nou episodi de protesta del moviment Wakit Tama (Ha arribat l'hora), que uneix diverses forces de l'oposició--, han acabat amb aproximadament 40 detinguts, la majoria dels quals ja estan en llibertat. El Govern havia avisat aquest divendres que les marxes estaven prohibides per motius d'higiene, a causa de la pandmia de coronavirus, i seguretat.

També va ser detingut temporalment el polític opositor Salé Kebzabo, qui aquest mateix dissabte va anunciar que no es presentaria a les eleccions i va demanar als seus companys d'oposició que boicotegessin les eleccions, que va descriure com una "farsa" a favor del president Déby. Kezbabo va ser alliberat posteriorment i, segons fonts del seu partit, el socialdemcrata d'Unió Nacional per a la Democrcia i la Renovació (UNDR) es troba en un lloc segur, informa Radio France Internacional.

"Ens van posar en una atzucac", ha denunciat Kezbabo en comentaris posteriors que ha recollit Tchadinfos, en qu va criticr les forces de seguretat txadianes per abús de la fora i per l'ús de gasos lacrimogens contra els manifestants.

"És la prohibició de les manifestacions el que genera violncia. El govern est provocant que la població estigui al límit de les seves capacitats. La població mai no considerar la prohibició de la manifestació", ha lamentat.

Les xifres de ferits les va proporcionar el president del partit opositor Els Transformadors, Succs Masra, qui va exigir l'alliberament de tots els detinguts, especialment el d'Ibedu, que al moment de les declaracions del balan encara estava sota disposició policial.

Déby va anunciar a principis de febrer que es presentaria a un sis mandat al país, que governa des del 1990, enmig de protestes a N'Djamena per demanar que surti del poder. El president va arribar al poder per les armes amb el suport de Frana després d'enderrocar el dictador Hissne Habré, i va ser elegit president en els primers comicis pluralistes al 1996.

Des de llavors, sempre ha estat elegit en la primera volta, malgrat que l'oposició l'ha acusat diverses vegades de frau electoral. El president és considerat com un actor instrumental en el tauler polític afric, aliat crucial en la lluita contra els jihadistes al Sahel.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés