Publicat 03/04/2021 18:52

Alliberen gairebé 60 dones i nens segrestats l'any passat en enfrontaments intercomunitaris al Sudan del Sud

Archivo - Arxiu - Salva Kiir, president del Sudan del Sud
PRESIDENCIA DE SUDÁN DEL SUR - Archivo

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Unes 60 dones i nens segrestats l'any passat en el marc dels enfrontaments intercomunitaris a l'estat sud-sudans de Jonglei (centre) han estat alliberats en el marc d'un procés de converses entre diverses comunitats que resideixen en aquesta zona del país afric.

La Missió d'Assistncia de les Nacions Unides al Sudan del Sud (UNMISS) ha ressaltat que 58 dones i nens han estat alliberats "després d'un acord de bona voluntat entre les comunitats lou nuer, murle i dinka", en el marc dels "intensos esforos" per aconseguir la pau entre aquestes des de desembre del 2020.

"En una recent conferncia de pau a Pieri, líders tradicionals, dones, joves i líders de campaments de bestiar van discutir compensacions per les vides perdudes i el retorn de les dones i nens segrestats", ha assenyalat la missió de l'ONU a través d'un comunicat que han publicat a la seva pgina web.

Així, ha detallat que helicpters de la UNMISS han fet viatges entre les diverses localitats per garantir el trasllat dels alliberats i ha afegit que tots estan rebent suport de Save the Children i d'ONG locals com Grassroots Empowerment and Development Organization (GREDO) i Community Action Organization (CAO).

"Els segrests són un aspecte horrible del conflicte en aquesta zona", ha manifestat el cap de la UNMISS, David Shearer, qui ha enaltit que l'acord per als alliberaments "és un pas clau per generar confiana i evitar un cicle de venjances". "Aplaudeixo els implicats pels seus esforos per reunir aquestes víctimes innocents amb les seves famílies", ha afegit.

L'UNMISS ha detallat que es calcula que 686 dones i nens van ser segrestats en el marc de la violncia entre aquestes comunitats a Jonglei i l'rea Administrativa de Gran Pibor entre gener i agost del 2020, enmig d'un repunt dels enfrontaments intercomunitaris al país afric.

El president del Sudan del Sud, Salva Kiir, va fer a finals de desembre una crida a posar fi als enfrontaments intercomunitaris per aconseguir restaurar la pau al país afric després de l'acord del 2018 entre el president i l'antic líder rebel Riek Machar. "No hi ha espai per al tribalisme", va subratllar.

Aquests enfrontaments solen estar motivats pels intents de robatori de bestiar i les disputes entre pastors i agricultors a les zones més frtils del país, especialment a causa de l'augment de la desertificació i el desplaament de poblacions.

No obstant aix, un dels motius que es van atribuir a aquesta situació és la falta d'acord sobre el nomenament dels governadors dels estats, un dels punts clau de l'acord de pau del 2018, cosa que ha provocat buits de poder i de seguretat en importants zones del país.

El Govern d'unitat Sud va tirar endavant al 2019 després de la materialització de l'acord de pau. Entre els principals punts pendents figuren l'unificació de les forces de seguretat i la reconstitució del Parlament, organisme que estar a crrec d'engegar les reformes acordades al 2018 entre les parts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés