Publicat 14/2/2019 10:19:40 +01:00CET

Alliberada a les Filipines la directora del diari digital Rappler després de pagar una fiança

Maria Ressa, presidenta de Rappler, un medio crítico con Duterte
REUTERS / ELOISA LOPEZ - Archivo

MANILA, 14 febr. (DPA/EP) -

La directora del diari digital Rappler, Maria Ressa, ha estat posada en llibertat aquest dijous després de pagar una fiana per ser acusada de difamació ciberntica" pel Ministeri de Justícia filipí.

Ressa, de 55 anys, ha estat detinguda aquest dimecres per diversos agents de l'Oficina Nacional d'Investigació de les Filipines (NBI) vestits de pais que es van presentar a la redacció de Rappler. L'ordre de detenció va ser emesa aquest dimarts per la presidenta del tribunal regional 46 de Manila, Rainelda Estacio-Montesa.

Hores abans, el Govern de les Filipines va negar que la detenció de Ressa estigués relacionada amb la llibertat de premsa. El portaveu de la Presidncia filipina, Salvador Panelo, ha indicat que l'Administració respecta el poder judicial i que no es posar enmig de la forma en qu tracta els casos.

"La senyora Ressa és una professional dels mitjans i una oficial d'alt nivell d'un equip de mitjans que critica els programes i polítiques del president i no té res a veure amb les circumstncies en qu es troba actualment", ha recalcat.

"La llibertat d'expressió, com suggereixen errniament els crítics d'aquesta Administració, no té cap relació amb la possible violació de les lleis del país per part de Ressa", ha asseverat Panelo.

El Departament de Justícia va sollicitar l'obertura d'una investigació als tribunals per crrecs de difamació ciberntica contra Ressa i contra Reynaldo Santos Junior, un antic investigador del diari digital, per un article publicat el maig del 2012. Segons Rappler, l'article va ser publicat "quatre mesos abans" que fos promulgada la llei de l'incompliment de la qual estan ara acusats.

A més, Rappler ha denunciat que el president filipí, Rodrigo Duterte, ha fet acusacions falses contra el mitj diverses vegades, i fins i tot ha arribat a dir que est finanat per l'Agncia Central d'Intelligncia nord-americana (CIA). Finalment, ha recordat que el Govern de les Filipines ha prohibit als reporters de Rappler que cobreixin els actes de Duterte en tot el país.