Publicat 15/12/2019 18:59:37 +01:00CET

Alguns manifestants incendien seus dels dos principals partits polítics libanesos al nord del país

Disturbis a Beirut
Marwan Naamani/dpa

MADRID, 15 des. (EUROPA PRESS) -

Alguns atacants no identificats han incendiat aquest diumenge les seus dels dos principals partits polítics libanesos al nord del país.

Han atacat la seu del Partit Futur del primer ministre en funcions, Saad Hariri i la seu del principal partit del Parlament, el Moviment Patriòtic Lliure del president libanès, Michel Aoun.

El Moviment Patriòtic Lliure ha informat que els estris que estaven en l'immoble han resultat molt danyats i gran part està cremada, segons recull l'agència de notícies oficial libanesa, NNA.

Aquests incidents tenen lloc després dels greus aldarulls entre manifestants i policies antiavalots d'aquest dissabte a la nit a la capital, Beirut. Els agents van fer servir gas lacrimogen, canons d'aigua i bales de goma per dispersar els manifestants al centre de la ciutat. Els enfrontaments s'han saldat amb més de 130 persones ferides, segons Creu Vermella i Protecció Civil del Líban.

Aquest diumenge la ministra de l'Interior, Raya Haffar el-Hassan, ha ordenat obrir una investigació sobre aquests aldarulls i ha informat que hi ha ferits tant entre els manifestants com entre les forces de seguretat.

El-Hassan ha responsabilitzat individus "infiltrats" dels esclats de violència i ha demanat als manifestants que no tolerin els qui volen aprofitar per motius polítics les seves protestes.

La dimissió d'Hariri, que va presentar a l'octubre, només es farà efectiva quan el president del país, Michel Aoun, designi un substitut per solucionar la paràlisi que hi ha al Líban, l'economia de la qual travessa el seu pitjor moment des del final de la guerra civil el 1990.

El president libanès va convocar el 9 de desembre una ronda de consultes parlamentàries per elegir el nou primer ministre, després de constatar certs avanços sobre un acord per a un candidat de consens, si bé va ser ajornada a última hora fins el 16 de desembre.

Les protestes al Líban van començar a principis d'octubre després d'una caiguda de la moneda local per primera vegada en les últimes dues dècades, però el descontentament s'arrossegava des de juliol, quan el Parlament va aprovar un pressupost d'austeritat per fer front al dèficit.