Publicat 27/4/2020 19:23:19 +02:00CET

Alemanya multarà amb fins el 10.000 euros a qui no dugui mascareta en comerços i transport públic

Dona amb mascarilla en  l'metro de Berlín
Christoph Soeder/dpa

   MADRID, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   Des d'aquest dilluns l'ús de mascareta és obligatori en comerços, transport públic i trens de llarga distància en gran part d'Alemanya, amb multes d'entre 25 i 10.000 euros per qui les incompleixi.

   El 'maskenpflicht' o "deure de mascareta" s'aplica des d'aquest dilluns en 15 dels 16 estats del país. L'últim, Schleswig-Holstein, l'implantarà des del dimecres, informen mitjos alemanys.

   Les sancions varien notablement a causa que han estat els propis estats els que han fixat les quanties i fins i tot territoris com Berlín o Brandenburg han anunciat que no hi haurà sanció econòmica alguna i han apel·lat a la responsabilitat personal per a l'ús de mascarilla. En altres estats hi ha diversos dies de gràcia perquè la gent s'acostumi.

   Les multes més dures seran per als comerços que el seu personal sigui sorprès sense mascarilla, mentre que en la majoria de casos es fixa una taula que va incrementant la quantia de la multa en funció del nombre d'infraccions.

   Els nens de menys de sis anys no tindran obligació d'utilitzar-la, com tampoc la tenen els qui per patologies prèvies l'ús de la mascarilla suposi un risc per la dificultat per respirar.

   Quant a les mascaretes en si, les autoritats no obliguen al fet que siguin homologades i així es permet l'ús de mocadors o bufandes que cobreixin nas i boca. Moltes persones s'han elaborat les seves pròpies mascaretes i fins i tot s'ha detectat la falta de goma en algunes zones.

   No obstant això, diversos especialistes han qüestionat l'ús de mascaretes no homologades i han advertit d'un repunt dels contagis si no s'utilitzen correctament les proteccions perquè donen una falsa sensació de seguretat.

   "Els polítics sabien des de fa tres mesos que tindríem aquest problema i no han aconseguit que es produeixin a Alemanya o s'importin les mascarillas FFPS. No és un problema que es pugui descarregar en la gent", ha apuntat el president de l'Associació Mèdica Mundial, Frank Ulrich Montgomery, en declaracions a la cadena Deutschlandfunk.