Actualitzat 06/08/2014 14:15

Àfrica.- Missioner espanyol sobre la situació a Àfrica: "No estem abandonats. Estem allà per convicció"

Agustín Cuevas, misionero salesiano en RCA
EUROPA PRESS

MADRID, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

El missioner salesià espanyol Agustín Cuevas, que porta 42 anys a Àfrica i els tres últims a República Centreafricana, ha dit que està content per la repatriació del sacerdot i metge infectat amb el virus de l'ebola Miguel Pajares però ha precisat que els missioners espanyols no estan "abandonats" sinó que estan allà perquè volen.

"Veig molt bé que el repatriïn perquè probablement allà no es trobarien els mitjans suficients per al seguiment i la cura. Que se sent abandonat? És normal, tot i que estem allà per convicció, per decisió personal, ningú ens obliga", ha explicat Cuevas en roda de premsa aquest dimecres.

Cuevas ha recordat que quan va esclatar el conflicte a República Centreafricana, l'ambaixador li va oferir ser evacuat diverses vegades, per la qual cosa, en aquest sentit, ha apuntat que no pot dir que estiguin abandonats.

Tot i això, ha precisat que, en general, el tema d'Àfrica "interessa poc al Govern espanyol i als espanyols" perquè està "lluny" i no hi ha "interessos concrets" allà.

Preguntat per si estan preocupats per si de cas l'ebola s'estén fins a República Centreafricana, el missioner salesià ha explicat que allà la preocupació ara és "menjar i salvar la vida" i que quan arribi el virus, si és que arriba, les autoritats començaran a preocupar-se.

VIOLÈNCIA A REPÚBLICA CENTREAFRICANA

Sobre la situació de violència que es viu a República Centreafricana, on el mes de març del 2013 els rebels de la coalició Séléka van donar un cop d'Estat i es van fer amb el poder, el missioner ha precisat tot i l'alt al foc i les converses de pau, és un país "sense llei".

Per a Cuevas, tot i que ara s'ha convertit en un conflicte religiós entre els rebels musulmans del Séléka i els 'anti-balakas' (que són sobretot cristians animistes), el fons del conflicte és "el total abandonament de la zona nord" del país.

Segons la seva opinió, el primer pas que cal donar per posar final al conflicte és "el desarmament" per al que caldria l'ajuda internacional. També considera necessari que s'incorporin antics elements dels militars centreafricans, que coneixen el terreny, en les unitats militars internacionals. A més, ha dit que els 12.000 militars que preveu les les Nacions Unides per a setembre els semblen "pocs" per més de 600.000 quilòmetres quadrats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés