Publicat 18/08/2014 17:31

Africa.- L'OMS denuncia amenaces contra personal sanitari de països afectats per ebola que condiciona l'assistència

EBOLA
AMANDINE COLIN/MSF

MADRID, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet una crida per posar final a les agressions que pateixen els professionals sanitaris que treballen en zones de conflicte o amb crisis humanitàries i ha denunciat que als països d'Àfrica occidental afectats pel virus de l'ebola s'estan produint amenaces que poden condicionar la tasca assistencial que estan portant a terme.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Atenció Humanitària que se celebra aquest dimarts, 19 d'agost, aquest organisme de les Nacions Unides recorda que qualsevol mena d'agressió constitueix una violació del dret fonamental a la salut.

En aquest sentit, ha mostrat la seva preocupació per les amenaces i la persecució al qual s'estan veient sotmesos els professionals sanitaris d'Àfrica Occidental com a conseqüència del brot epidèmic (que afecta actualment a Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i, en menys grau, a Nigèria), i denuncien que pateixin qualsevol mena de rebuig i estigmatització "tot i assumir riscos personals per intentar oferir una assistència mèdica essencial".

"Els metges, infermers i més personal sanitari han de poder portar a terme la seva tasca humanitària per salvar vides sense patir amenaces o situacions violentes o d'inseguretat", ha defensat Margaret Chan, directora general de l'OMS.

Sobretot, segons ha afegit el director del Departament de Gestió dels Riscos d'Emergències i Resposta Humanitària d'aquest organisme, Richard Brennan, perquè tals atacs "afecten greument l'accés a l'assistència sanitària, priva els pacients de tractament i interrompen les mesures de prevenció i control que s'adoptin contra malalties contagioses".

Alhora, han denunciat els atacs contra el personal i centres sanitaris que s'estan produint en altres països com Síria, Sudan del Sud i Gaza, on també estan tenint dificultats per desenvolupar les seves tasques essencials fora de les zones en guerra.

Mentre que al Pakistan o Nigèria, els professionals encarregats de la vacunació contra la poliomielitis, la majoria dones, han estat un blanc continu d'agressions.

En el marc del seu lideratge per a la coordinació de la resposta sanitària en emergències internacionals, l'OMS està col·laborant amb els països afectats per registrar, prevenir i respondre millor a aquests incidents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés