Publicat 9/2/2020 18:13:42 +01:00CET

Afganistan.- Els talibans exigeixen als EUA que deixi "d'afegir demandes" a les negociacions de pau

Nens afganesos a Kabul
Ivan Flores - Archivo

MADRID, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

Els negociadors talibans han exigit als seus interlocutors nord-americans que deixin "d'afegir demandes" a les difícils converses de pau entre Washington i els insurgents per acabar la guerra a l'Afganistan, segons un comunicat de les guerrilles que ha recollit la cadena afganesa Tolo News.

Entre aquestes noves demandes --presentades en una nova reunió celebrada a Doha (Qatar) dijous passat-- es troba l'exigència que els talibans declarin "un alto el foc de llarga durada", cosa que els rebels han entès com un intent de perllongar innecessàriament les converses, en contra dels desitjos de la societat afganesa.

"Tots els estrats de la societat afganesa estan demanant als Estats Units que faci ferm l'acord de resolució pacífica i s'abstingui de noves demandes, reserves i excuses", declaren els talibà a través del comunicat.

Per la seva banda, el Govern afganès, exclòs ara per ara d'aquestes converses en ser considerat pels talibà una autoritat il·legítima, ha reiterat que les milícies han de ser "realistes, denunciar la guerra i la violència i donar suport a un veritable procés de pau", segons el portaveu adjunt de la Presidència afganesa, Durani Waziri.

L'excomandant talibà Sayed Akbar Ahga entén que aquestes noves demandes no fan més que accentuar la difícil situació que atravessen unes converses que ara mateix "estan en un punt mort".

"Els talibans sospiten que hi podria haver una altra condició després d'aquesta, per la qual cosa podrien acabar rebutjant íntegrament l'opció de reduir la violència al país", ha explicat la cadena afganesa.