Publicat 18/08/2021 22:51CET

Afganistan.- Brussel·les diu que els països de la UE han d'acollir els afganesos que estiguin sota "amenaça immediata"

Desplaçats afganesos
PAULA BRONSTEIN

BRUSSEL·LES, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres als Estats membres de la UE que acullin a tots aquells refugiats afganesos que han fugit del seu país després de l'arribada al poder dels talibà i es trobin en una situació de "amenaça immediata".

És un dels missatges que la comissària d'Interior, Ylva Johansosn, ha traslladat als responsables del ram dels Vint-i-set en la reunió per videoconferència que han mantingut per fer una primera anàlisi de les conseqüències de la victòria dels islamistes al país asiàtic.

"És important que ajudem a aquells que es troben sota una amenaça immediata perquè siguin resituats en els Estats membres. Per això he demanat als països que intensifiquin la reubicació", ha dit la comissària sueca.

"Hi ha persones que han treballat pels drets civils, hi ha periodistes i uns altres a l'Afganistan que ara estan amenaçats i realment han de ser resituats amb seguretat en la UE", ha afirmat la comissària d'Interior en una declaració sense preguntes després de la trobada telemàtica.

En aquest sentit, Johansson ha assegurat que Brussel·les "està preparada a ajudar en la coordinació entre Estats membres i per concedir el suport financer addicional necessari per ajudar en aquesta tasca".

EVITAR UNA "CRISI MIGRATÒRIA"

En la mateixa línia, la responsable de la cartera d'Interior de l'Executiu comunitari ha subratllat que la UE ha de fer tot el possible per "evitar una crisi migratòria" després de l'arribada al poder dels talibà i això passa per recolzar als països veïns i crear "vies legals" per als demandants d'asil.

"Hem d'evitar que iniciïn viatges irregulars molt perillosos per arribar a les fronteres europees, no hem d'esperar al fet que aquestes persones estiguin a les nostres fronteres, hem d'ajudar-los abans", ha defensat.

Johansson ha posat l'accent principalment en la situació de les dones i nenes afganeses, que es troben en una situació "particularment perillosa". "Prioritzar la reubicació sobre les rutes irregulars també té una dimensió de gènere", ha argumentat.

Finalment, la comissària d'Interior de l'Executiu comunitari ha emfatitzat que la UE "no pot obligar els afganesos a tornar a l'Afganistan si no ho desitgen, ja que "la situació clarament no és segura i no ho serà durant un temps".

CONDEMNA A BIELORÚSSIA

La reunió per videoconferència ha servit perquè els ministres de l'Interior de la UE debatin per primera vegada les conseqüències de la victòria talibà a l'Afganistan, encara que la trobada estava pensada originalment per abordar el flux de migrants a sobretot a Lituània, però també a Letònia i Polònia, a través de les fronteres amb Bielorússia.

Sobre aquest assumpte, els Estats membres han condemnat i rebutjat "fermament" l'ús de la "pressió migratòria" que exerceix Minsk permetent "creus il·legals" de les seves fronteres cap a països veïns de la UE amb l'objectiu de "instrumentalitzar a éssers humans per a objectius polítics".

"Aquest comportament agressiu que emergeix com una pràctica habitual per diversos tercers països és inacceptable i suposa un atac directe que cerca desestabilidad i pressionar a la UE", han denunciat els Vint-i-set en un comunicat distribuït després de la reunió per Eslovènia, que com a presidència de torn de la UE aquest semestre ha organitzat el debat, els governs europeus.

En aquest context, el comunicat continua afirmant que la UE "considerarà ara la seva resposta a aquesta situacions" i reconeix que la "crisi en marxa" fa necessària "més solidaritat i ajuda" cap als Estats membres afectats i major "protecció" de les fronteres exteriors del bloc.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés