Actualitzat 09/01/2019 10:49

ACNUR demana a Austràlia que aculli com a refugiada la jove saudita que va arribar a Tailàndia

La adolescente saudí Rahaf Mohammed al-Qunun con las autoridades tailandesas
REUTERS / HANDOUT .

SYDNEY, 9 Ene. (Reuters/EP) -

Nacions Unides ha demanat a Austràlia que estudiï concedir asil a la jove saudita de 18 anys que va fugir a Tailàndia per no tornar amb la seva família per temor a ser assassinada pels seus familiars, segons ha explicat aquest dimecres el Govern australià.

La jove Rahaf Mohammed Al-Qunun va arribar a Bangkok, la capital de Tailàndia, aquest cap de setmana i va sol·licitar asil per no tornar al seu país amb la seva família. El Govern d'Austràlia va dir llavors que estudiaria acollir-la al seu territori si l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) la reconeixia com refugiada.

"ACNUR ha remès el cas de Rahaf Mohammed Al-Qunun a Austràlia per al seu estudi de reassentament de refugiada", ha explicat en un missatge de correu electrònic el Departament de Seguretat Nacional d'Austràlia. El departament governamental australià ha dit que estudiarà el cas "en la manera habitual", com ha fet amb "totes les derivacions d'ACNUR", sense voler donar més detalls sobre els seus plans.

Al Qunun va arribar a Bangkok el dissabte passat i, en un primer moment, les autoritats tailandeses li van denegar l'entrada. Llavors la jove va començar a publicar missatges a Twitter des de la zona de trànsit de l'aeroport Suvarnabhumi de Bangkok en els quals denunciava que havia "escapat" a Kuwait i que si l'obligaven a tornar a l'Aràbia Saudita la seva vida correria perill. En qüestió d'hores va sorgir una campanya de a Twitter amb el suport d'activistes de tot el món.

En 36 hores, les autoritats de Tailàndia van decidir revocar la decisió de deportar la jove en un avió perquè tornés amb la seva família, li van permetre entrar en territori tailandès, i ha començat aquest dimarts el procés per sol·licitar asil en un tercer país a través d'ACNUR.

El seu cas ha atret l'atenció internacional per les estrictes normes socials de l'Aràbia Saudita, inclòs el requeriment que les dones hagin de tenir permís d'un familiar home per poder viatjar, una premissa que les organitzacions de drets humans denuncien que condemna les dones com presoneres de les seves famílies quan pateixen abusos.

A més, el cas arriba en un moment en el qual les autoritats saudites afronten crítiques a nivell internacional per l'assassinat del periodista saudita crític Jamal khashoggi a l'interior del Consolat saudita a Istanbul l'octubre del 2018 i per les greus conseqüències i efectes col·laterals de la seva participació en la guerra del Iemen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés