Actualitzat 13/12/2014 11:49

Abe parteix com a favorit absolut en unes eleccions especials on la llibertat d'expressió està sota mínims

Shinzo Abe
Foto: YO NAGAYA

El primer ministre busca la garantia del poble per mantenir la seva política econòmica i defensar-se contra l'amenaça de la Xina

   TÒQUIO, 13 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El Japó celebra aquest diumenge eleccions legislatives anticipades amb el Partit Liberal Democràtic (LDP) del primer ministre Shinzo Abe com a favorit absolut en un ambient extremadament enrarit, on els votants no tenen realment clar el motiu de l'avançament dels comicis --que, segons els experts, consistiria en una maniobra del primer ministre per consolidar la seva política econòmica--.

   Els comicis estan caracteritzats per la declaració dimarts passat de la criticada Llei de Secrets Designats, una expressió de l'obscurantisme que domina la vida política japonesa.

   Per exemple, un dels aspectes d'aquesta nova llei --promulgada com tantes altres a l'àmbit de la seguretat per protegir el país de la creixent influència de la Xina a la regió d'Àsia-Pacífic-- és que condemna amb fins a 10 anys de presó la filtració de secrets oficials. Els crítics es queixen que la definició de "secret" és massa vaga, i abraça milions de documents d'interès públic, com els relatius als interessos de la indústria nuclear.

   Els mitjans sospiten que s'amaga un exercici per controlar la difusió de la informació, tenint en compte altres indicis, com les declaracions emeses aquesta setmana i sobre aquesta qüestió pel cap de gabinet d'Abe, Yoshihide Suga --"No hauríem de qüestionar punt per punt la llei de secrets"-- o la polèmica missiva enviada per l'LDP a cinc grans diaris en els quals els exhorta a cobrir els comicis de manera imparcial. El primer ministre, cap puntualitzar, ha declarat que ell no té res a veure amb la carta, responsabilitat exclusiva del partit.

   En qualsevol cas, l'LDP i el seu ocasional soci de coalició, el conservador Komeito, s'alçaran amb com a mínim amb 300 dels 475 escons de la cambra baixa del Parlament --tots dos comptaven amb 326 abans de la dissolució de la cambra el mes passat--. L'oposició no representarà cap problema: el Partit Democràtic del Japó obtindrà uns 70 escons; el Partit Comunista, encara menys.

   "Tot i que el suport popular a Abe i al seu partit ha baixat, el fet que el suport a l'oposició del PD es trobi per sota del 10 % implica que l'LDP mantindrà la seva majoria molt probablement", segons ha assenyalat l'analista Alison Evans a la cadena NBC.

EN SILENCI

   El veterà periodista estatunidenc Jake Adelstein --qui porta més de dues dècades al Japó-- explica el cas d'un jove bloguer de 20 anys que es va veure obligat a tancar una pàgina que, amb la veu d'un escolar de primària, formulava senzilles preguntes al Govern d'Abe, com la necessitat de dissoldre el Parlament. El primer ministre, en resposta, va qualificar aquesta acció com una provocació "absolutament menyspreable". L'autor del bloc, Yamato Aoki, ha tancat la pàgina i ha emès una disculpa.

   Adelstein planteja el perquè d'aquestes eleccions, que han costat 500 milions de dòlars en un moment en el qual el Japó ha entrat oficialment en recessió i el salari mitjà ha registrat un descens interanual del 3 %, i critica l'existència de la nova llei de secrets, per la qual desenes de documents sobre la indústria nuclear seran classificats en un moment en el qual s'està investigant la seva connexió amb el crim organitzat -- "el període de classificació pot ampliar-se fins a 60 anys", recorda el reporter Tanaka Minori, qui ha denunciat aquesta connexió i ha estat objecte d'una demanda per persecució--.

   Aquestes limitacions s'estenen a la campanya electoral, però caracteritzades pel tradicional doble joc de la cultura japonesa. El que es pot percebre com a neteja electoral --existeix un temps rigorosament limitat per als candidats-- pot amagar irregularitats: qualsevol mena de contacte entre el candidat i l'electorat està prohibit. Al Japó, la votació està més conceptualitzada que mai.

CONSOLIDACIÓ DE PODER

   Abe espera amb aquest comicis desviar l'atenció de les recents polèmiques del seu Gabinet, en què dos dels seus ministres han dimitit sota sospita de violar la llei de finançament de partits i un tercer està sota investigació per prendre copes en un bar sadomasoquista amb diners públics; i en què dos recents nomenaments --la ministra d'Assumptes Interns, Sanae Takaichi, i la cap d'Estratègia Política del seu partit, Tomomi Inada-- han estat fotografiades amb el principal neonazi del país, Kazunari Yamada.

   Amb el vot, Abe espera una ratificació tàcita de la seva política econòmica, "Abenomics", com la descriuen els estatunidencs, fonamentada en un dur debat parlamentari sobre la seva estratègia impositiva. Al final, el passat 1 d'abril, va entrar en vigor al Japó una pujada de l'IVA que incrementa l'impost fins al 8% des de l'anterior 5%, que suposa el primer augment de l'impost en 17 anys i pot frenar la despesa dels consumidors nipons, principal component del PIB japonès.

   Vuit mesos després, Japó sembla haver patit una escopetada. L'economia nacional es va contraure un 1,9% interanual en el tercer trimestre de l'any, per sobre de la caiguda prevista inicialment (-1,6%), segons les dades publicades aquest dilluns pel Govern, que revisen així a la baixa l'evolució del producte interior brut (PIB) japonès. En termes trimestrals, l'economia del Japó ha reculat un 0,5%, davant de la dada preliminar del -0,4%.

   Tot això es condensa en una perspectiva post electoral bastant tèrbola que el 'Japan Times' arriba a comparar fins i tot amb Cthulu, la llegendària i horripilant criatura sortida de la ment d'H.P. Lovecraft. "Abe guanyarà", indica la peça d'opinió, "declararà que gaudeix de la legitimació popular, i utilitzarà el Banc del Japó com a màquina del temps per reviure el seu gloriós passat" recolzat en un ien barat i el seu experiment de política inflacionista per combatre l'envelliment de la població i mantenir la seva aposta per seguir gaudint de la mateixa rellevància internacional, com a tercera potència econòmica del món.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés