MADRID, 21 Abr. (EUROPA PRESS) -
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defensa la necessitat de millorar l'accés global de les vacunes ja que, segons denuncia amb motiu de la Setmana Mundial de Vacunació 2016 que se celebrarà del 24 al 30 d'abril, encara hi ha uns 18,7 milions de nens sense accés a una vacunació sistemàtica per a les principals malalties prevenibles com la diftèria, la tos ferina o el tètanus.
La directora general d'aquest organisme de les Nacions Unides, Margaret Chan, ha reconegut que en l'últim any s'han produït "algunes victòries notables" en la lluita contra la pòlio, la rubèola o el tètanus que no obstant això són "aïllades", i per això demana nous esforços per "fer que aquests assoliments siguin la norma" de cara a complir amb els objectius globals de vacunació per a l'any 2020.
De fet, assegura l'OMS, encara que actualment la vacunació evita entre 2-3 milions de morts a l'any hi ha un altre 1,5 milions que també podrien evitar-se amb una millor cobertura vacunal.
El 2012 l'Assemblea Mundial de la Salut va aprovar el Pla d'Acció Mundial per a la Vacunació (GVAP), un compromís de tots els Estats membres per garantir que ningú al món es queda sense les vacunes més essencials. I malgrat els avanços dels últims anys, els objectius fixats estan encara lluny de complir-se.
De fet, actualment només un dels sis principals punts d'aquest pla d'acció està en marxa, el que està relacionat amb la introducció de noves vacunes en països d'ingressos mitjans o baixos.
NOVES VACUNES PER ALS PAÏSOS MÉS POBRES
En els últims cinc anys un total de 86 països amb pocs recursos han incorporat 128 noves vacunes, entre elles les del rotavirus, el virus del papil·loma humà (VPH) o el pneumococ, quan l'objectiu era que per a l'any 2015 almenys 90 països en desenvolupament haguessin incorporat almenys una nova vacuna.
Entre els avanços de l'últim any, l'OMS destaca que l'Índia s'hagi unit a Cambodja, Madagascar i Mauritània en l'eradicació del tètanus matern i neonatal, al mateix temps que també es va millorar la cobertura de la vacuna trivalente enfront del tètanus, la diftèria i la tos ferina fins al 83 per cent.
Així mateix, i malgrat les dificultats ocasionades per l'ébola, el continent africà està més prop de quedar lliure de polio després que Nigèria aconseguís eradicar la malaltia, quan en 2012 tenia la meitat de tots els casos registrats a nivell mundial. Actualment la malaltia només és endèmica a Afganistan i Pakistan.
A més, les noves vacunes contra el dengue, l'Ebola i la malària tenen potencial suficient per canviar la història de la vacunació en el futur, i gràcies a l'estratègia de "vacunació en anell" s'està immunitzant de l'Ebola a qualsevol persona que hagi estat en contacte amb un pacient afectat pel virus.
LA COBERTURA S'HA "ESTANCAT" EN ELS ÚLTIMS ANYS
"A pesar que el món ha estat testimoni d'alguns dels assoliments en matèria de vacunació, la cobertura mundial s'ha estancat en els últims anys", ha reconegut Flavia Bustreo, sotsdirectora general del Departament de Salut de la Família, la Dona i el Nen de l'OMS.
Per millorar la cobertura de vacunació, l'OMS anima tots els països a millorar la protecció d'aquells nens que s'han quedat fora d'una vacunació sistemàtica, especialment en aquells països o zones de conflicte o en les quals la cobertura vacunal és inferior al 80%.
Aquest organisme reconeix que en diferents regions d'Amèrica i Àfrica entre un 23 i 96% dels nens que acudeixen a un centre de salut no reben les dosis de vacunes que necessiten, i ells són el col·lectiu que "ho té més fàcil per millorar la seva cobertura de vacunació", ha afegit Jean-Marie Okwo-Bele, director de Vacunes i Productes Biològics de l'OMS.