Publicat 18/12/2014 12:12

10.000 'nens soldat' participen en el conflicte armat en RCA

Aquel no era yo
Foto: AQUEL NO ERA YO

MADRID, 18  (EUROPA PRESS)

Save the Children ha denunciat que, dos anys després de l'esclat de la guerra civil a República Centreafricana, s'ha multiplicat per quatre el nombre de nens que estan relacionats amb grups armats o que han estat reclutats. Segons les dades que l'ONG ha presentat aquest dijous, entre 6.000 i 10.000 nens pertanyen a grups armats, mentre que al començament de les crisis eren uns 2.500.

   "Alguns són segrestats o obligats a unir-se a grups armats, mentre que altres s'han unit voluntàriament per poder sobreviure, perquè necessiten menjar desesperadament, aconseguir roba, diners o protecció", ha explicat l'organització. "Molts també s'uneixen per la pressió d'amics o familiars, per protegir els seus o per venjar-se per la mort de pares o germans", ha afegit.

   Save the Children s'ha trobat amb casos en els quals nens, amb tan sols vuit anys, s'han vist obligats a combatre i matar, a portar armes o exercir altres papers de suport als diferents grups armats que s'enfronten al país africà. Més enllà de ser usats com 'nens soldat', són sotmesos a un constant maltractament físic i mental.

   "Cada matí entrenem dur, arrossegant-nos pel fang. Els soldats volien que fóssim mesquins, despietats", ha relatat Grâce à Dieu, milicià des dels 15 anys. "Quan combatíem, érem nosaltres, els nens, els que estàvem moltes vegades en primera línia. Altres es quedaven enrere. Vaig veure molts dels meus companys morir mentre lluitàvem. Vaig veure moltes coses, moltes atrocitats", ha explicat.

   Una experiència, que va des de presenciar fins a cometre assassinats, que porta als menors a ser víctimes de traumes, ansietat o depressions, per la qual cosa Save the Children ha assegurat que cal més suport psicològic especialitzat.

   "Molts d'aquests nens han passat per coses per les quals cap adult hauria de passar: presenciant la mort d'éssers estimats, veure les seves cases destrossades i sobreviure en condicions dures i d'inseguretat en els arbustos durant mesos", ha denunciat la responsable de Protecció de Save the Children a República Centreafricana, Julie Bodin. "Tot i que abandonin el grup armat o els alliberin, aquests nens poden ser estigmatitzats o rebutjats per les seves comunitats i trobar moltes dificultats per tornar a la 'vida normal' després d'estar tant de temps immersos en la violència", ha afegit.

SOLDATS PER LA POBRESA

   Segons l'ONG, la pobresa extrema, sumada a la falta d'accés a l'educació i a les escasses oportunitats de feina, han derivat a l'augment del nombre dels 'nens soldat'.

   Dos anys després de l'esclat de la crisi i tres mesos després del començament del mandat de la missió de les Nacions Unides (MINUSCA), Save the Children creu que el Govern de República Centreafricana, les agències de l'ONU, els països que aporten tropes i els donants han d'augmentar els seus esforços per prevenir el reclutament de menors i desmobilitzar-los.

   "Es necessiten més recursos de manera urgent per recompondre la vida d'aquests nens i per reconstruir i enfortir les escoles", un punt clau per solucionar el problema, segons Bodin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés