Publicat 25/06/2019 16:51

Xevi Sala explora les conseqüències dels atemptats de Barcelona i Cambrils amb un thriller

Xavier Torrens i Xevi Sala.
EUROPA PRESS

Trencar amb estigmes i tenir clar que un succés similar pot tornar a passar, són algunes de les reflexions

BARCELONA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El periodista Xevi Sala ha indagat sobre les conseqüncies del terrorisme islamista i de la violncia en el seu nou thriller 'No tornaran vius' (Columna), la primera novella a Catalunya --i en catal-- que aborda aquesta temtica.

Sala ha assegurat que és una obra de ficció --les ciutats no tenen nom i els personatges són ficticis-- que dista de ser una reconstrucció dels atemptats de Barcelona i de Cambrils, encara que si que parteix del "impacte que van produir".

La novella sondeja des d'una trama protagonitzada per quatre individus la situació de les persones que es van veure copejades pels atemptats, des de la culpa d'aquells que pensen que "van conviure amb el mal sense saber-ho", fins a l'heroisme involuntari dels professionals que van actuar, ha dit l'autor.

Una obra que arriba gairebé dos anys després de l'atac, Sala ha explicat que amb la literatura intenta comprendre el per qu dels fets, i que la tasca ha estat dificultosa, ja que la seva prioritat ha estat que la histria fos entretinguda.

EN ELS ATEMPTATS ES RECUENTAN MENYS VÍCTIMES

Amb l'objectiu de fer reflexionar, la base argumental de l'obra de Sala ha girat entorn de la condició i problemtiques de les víctimes dels atemptats, un exercici que li ha portat a concloure que en tots els atemptats es recompten menys víctimes de les que hi ha hagut.

Després d'un procés de documentació, Sala ha constatat que el collectiu de professionals que intervé durant els atemptats són víctimes terciries que acostumen a passar per desapercebudes.

REPTES PENDENTS

Sala apunta que encara hi ha reptes i estigmes que fer front, i reconeix que, malgrat el rebuig que es va mostrar contra el racisme i la xenofbia després dels atemptats, la societat continua estant polaritzada.

Així mateix, l'autor ha apuntat que els mitjans de comunicació també haurien de reflexionar sobre la cobertura de successos d'aquest tipus i considera que hi va haver que no van ser "exemplars" durant els atemptats a Catalunya.

LA LITERATURA COM PEDAGOGIA

El codirector del primer mster a l'Estat de Prevenció de la Radicalització Xavier Torrens ha assenyalat que l'obra representa una oportunitat de fer pedagogia des de la literatura, perqu des de la ficció es plantegen debats que poden extrapolar-se a la realitat: "És una histria real i realista, per escrita de manera literria".

Torrens ha assenyalat que l'obra pot ajudar a desmuntar l'imaginari que la societat té sobre l'islamisme radical, i assegura que tant aquest, com la islamofobia són discursos de l'odi que es retroalimenten.

Una de les reflexions de la novella que el codirector ha destacat és la necessitat de tenir clar que un succés similar pot tornar a succeir a Espanya, perqu, juntament amb EUA i Frana, són pasos amb una gran afluncia de turistes, i l'islamisme radical vol que els atemptats comesos tinguin un impacte amb més soroll meditic possible.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés