Publicat 21/07/2019 10:35CET

Xavier Moret publica la novel·la 'Formentera Blues': "Les societats occidentals són les més gastades"

L'escriptor i periodista, Xavier Moret
MANEL VAQUÉ - Archivo

L'última aventura del detectiu Max Riera rememora el moviment hippie europeu

BARCELONA, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i periodista Xavier Moret ha llanat 'Formentera Blues' (Empúries), una nova entrega de les aventures del detectiu Max Riera, on repassa els anys hippies, i assegura que les societats occidentals "són les més gastades" perqu tenen el futur preestablert.

La cinquena novella de la saga és un relat marcat per la "nostlgia generacional", que porta Riera i el seu cmplice, el periodista Roc Durán, a Formentera per descobrir a qui pertanyen els ossos que un magnat barceloní descobreix durant unes reformes en la seva nova finca.

Moret creu que el hippisme ha estat l'arrel de molts dels moviments alternatius actuals, un inconformisme típic de les societats occidentals més avanades cerquen maneres alternatives de viure per fugir del model de vida que han creat: "A frica encara estan lluitant contra la pobresa".

ELS EFECTES DEL HIPPISME

Sobre l'estat actual del moviment hippie, Moret apunta al fet que el moviment mai va voler fer-se amb el comandament i que només ha triomfat en llocs determinats --com Christiania (Dinamarca)--, on s'han construt comunes i societats que "procuren viure al marge del poder".

L'escriptor reconeix que, sense triomfar, la cultura hippie ha marcat la societat amb una influncia que encara perdura en la manera de vestir, de viure, de tractar-se i de viatjar.

EL MITE DEL VIATGE

Apassionat dels viatges, Moret es va llanar a conixer el món durant el franquisme, en uns anys en els quals el viatge estava "molt mitificat" i les destinacions orientals --el Nepal, l'Afganistan o l'Índia-- eren alguns dels llocs favorits de la cultura hippie.

L'autor va tornar a Katmandú (el Nepal) passats 30 anys des de la primera visita, i es va trobar amb una ciutat gran i contaminada: "Amb el temps els paradisos desillusionen, els tens molt mitificats".

Així mateix, Moret s'ha mostrat convenut que encara existeixen paradisos, espais poc segurs on no ha arribat el turisme de masses: "Al costat dels quals es creu un paradís, sempre hi ha d'altres que també ho són i que no s'han descobert"

A FAVOR DEL TURISME

L'escriptor ha negat que existeixi una "forma correcta" de viatjar, per assegura que mai s'apuntaria a un viatge organitzat i en grup, encara que reconeix que si no existís aquest model, molta gent evitaria sortir de casa.

Per tant, Moret ha reconegut estar "a favor del turisme" i defensa el dret a viatjar de qualsevol persona, per alerta que el turisme de masses indueix a la desconnexió de la realitat i desproveeix el viatge del seu sentit.

I és que viatjar, a més de trencar amb la monotonia significa per a aquest autor aprendre coses d'altres individus i cultures, per també d'un mateix, un ritual inicitic per "evitar quedar-se viciat amb la vida de sempre".

REIVINDICAR EL PERIODISME D'INVESTIGACIÓ

Encara que l'autor nega que sigui un assaig, la nova obra de Moret arriba carregada de crítica social, sobretot amb el periodisme, i l'escriptor considera que en els últims anys, els directors dels mitjans de comunicació s'han convertit en caps de personal".

Coneixedor de l'ofici --va treballar a 'El País', 'La Vangurdia' i TV3, entre d'altres--, Moret ha instat la premsa escrita a apostar pel periodisme d'investigació i considera que el futur dels peridics radica a informar de notícies diferents als mitjans de comunicació més immediats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés