Publicat 16/6/2020 15:29:20 +02:00CET

La Xarxa per a la Conservació de la Natura reitera el seu suport a l'Agència de Patrimoni Natural

El presidente del Parlament, Roger Torrent, ha recibido en audiencia este martes una representación de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.
PARLAMENT DE CATALUNYA

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), Marc Vilahur, ha reiterat aquest dimarts en una roda de premsa telemàtica el suport de l'entitat a l'aprovació de l'Agència de Patrimoni Natural, que és portarà al ple del Parlament aquest dimecres.

Vilahur ha manifestat que l'agència és una "resposta àgil, pactada i efectiva" davant la necessitat de protegir el medi natural a Catalunya i complir amb les exigències europees en l'àmbit, i ha defensat que s'ha aconseguit amb consens i diàleg amb el territori.

"No és el resultat òptim, però és un resultat de pacte i compromís i molt necessari", ha sostingut el president de la XCN, que ha indicat que quan és desplegui l'agència, és podrà aprofundir més en les seves competències i possibilitats.

RETICÈNCIES DEL MÓN RURAL

El passat 9 de juny un centenar de representants del món rural, entre alcaldes i propietaris de terres i boscos, van protestar davant el Parlament de Catalunya en contra de l'aprovació de l'Agència, en considerar que s'ha plantejat sense consens amb el territori.

Vilahur ha reconegut que l'aprovació de l'Agència de Patrimoni Natural ha creat certa "crispació en alguns sectors per la incertesa entorn dels seves competències", però ha afirmat que aquestes són molt limitades i que és duran a terme de manera plural.

En aquest sentit, ha valorat que l'Agència tindrà un "consell rector paritari" que inclourà tant la Generalitat, com representants del món local i rural, així com sindicats de payeses, entitats ecologistes i centris d'investigació; i ha recordat que la mateixa XCN, que ha participat al debat, està formada per entitats i institucions locals.

Tot i així, la XCN s'ha sumat a la petició d'una major "claredat en la proximitat al territori", i ha destacat la importància que la futura agència és desplegui d'acord amb els agents rurals i del territori, i amb fons i personal suficients.

"Aquesta iniciativa és un primer pas valent que ha de donar lloc a uns altres; aprovar l'agència no ho arregla tot", ha manifestat Vilahur, que ha reiterat, no obstant això, la necessitat d'engegar l'agència pel seu interès respecte al mitjà natural i per corresponsabilitat amb els impulsors polítics de l'agència.

Contador