Publicat 08/05/2020 22:07

WWF insisteix a reclamar informació sobre la mort de l'ós Cachou a Les (Lleida)

Necropsia de l'ós Cachou, trobat mort en Els (Lleida).
CONSELH GENERAU DARAN

Avana que prendr mesures en cas que hagi mort per causes "no naturals"

LLEIDA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) ha assegurat aquest divendres que un mes després que es trobés mort l'ós Cachou a Les (Lleida) s'ha personat a l'expedient administratiu i ha tornat a reclamar a la Generalitat i al Ministeri de Transició Ecolgica que aclareixin de forma urgent les causes per descartar que hagi estat una mort premeditada.

L'organització ha assegurat en un comunicat que davant un cas que ha aixecat tanta polmica, "considera urgents els resultats per esclarir els fets, mostrar rigor en la investigació i prendre mesures en cas de causes no naturals".

En aquest sentit WWF demana a les administracions responsables "que informin el més aviat possible sobre l'anlisi que s'ha realitzat i quins han estat els resultats".

L'entitat recorda que setmanes després que diverses organitzacions hagin sollicitat que s'esclareixin els fets, l'única comunicació realitzada per l'administració segueix sent l'anunci del Conselh Generau d'Arán atribuint la mort de l'animal, sobre la base d'una necropsia preliminar, a causes naturals per una baralla amb un altre mascle i una caiguda des de 40 metres.

Segons WWF després de les crítiques de diverses organitzacions conservacionistes per aquest anunci prematur i sense justificació a la vista de les fotos del cadver de l'ós i de la falta de resposta de l'administració, "creix la incertesa i desconfiana entorn de la transparncia sobre les anlisis realitzades i les causes d'aquesta mort".

La mort d'aquest exemplar ha tornat a suscitar el debat sobre la reintroducció d'óssos als Pirineus, ja que Cachou formava part precisament d'un projecte pioner a Europa, iniciat el 1996, per a la reintroducció d'aquest gran carnívor.

WWF i altres organitzacions ecologistes sostenen que aquest exemplar amb prou feines tenia 6 anys i era clau perqu aportava una important variabilitat gentica a la població oriental d'ós bru en situació crítica i amb greus problemes d'endogmia.

Gema Rodríguez, responsable del programa d'espcies de WWF Espanya assegura que la seva organització demana a la Generalitat i al Ministeri de Transició Ecolgica "que trenquin el silenci entorn de la mort de l'ós Cachou i informin de forma urgent sobre els resultats de les anlisis realitzades per esclarir la seva mort".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés