Actualitzat 05/02/2015 14:03

World Vision alerta de la vinculació entre matrimoni infantil i mutilació genital

Niña en un campo de desplazados en Bangui
Foto: UNICEF

Demana als països donants més esforç per avaluar programes que afrontin de manera integral aquestes realitats

MADRID, 5 Feb. (EUROPA PRESS) -

World Vision ha presentat aquest dijous un informe que alerta de la vinculació existent entre matrimoni infantil, al qual són sotmeses cada any 13,5 milions de nenes (el 17% de les menors de països menys desenvolupats estan casades als 15 anys), i la mutilació genital femenina, de la qual han estat víctimes prop de 125 milions de dones de tot el planeta.

   L'informe, que es llança amb motiu de la commemoració, aquest divendres, del Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina, s'ha elaborat a partir dels equips de gènere i de protecció infantil de l'organització que treballen a Somàlia, Mali, Senegal, Tanzània i Txad, com també s'han recollit entrevistes personals i informació a través dels seus programes a Etiòpia.

   En les dues pràctiques, subsisteixen similars contextos culturals: societats on les dones no són considerades iguals als homes, on el matrimoni i l'ablació se sustenten en "actituds i normes profundament arrelades amb un ampli suport de la societat" que "condiciona" les famílies, i en les quals es creu "de manera generalitzada" que són elements que potencien les característiques positives de les dones.

   "Es creu, de manera generalitzada, que la pràctica de l'ablació garanteix que les nenes seran de caràcter serè, que tindran menys possibilitats de ser barroeres o patir problemes motrius i de coordinació, i que, a més, seran més obedients i respectuoses, en especial amb els seus marits", explica l'informe, que mostra una declaració d'una mare etíop sobre el tema: "Si no se li fa l'ablació, trencarà tots els trastos de la cuina".

   Tot i això, aquest suposat control de la forma de ser d'una dona mitjançant la mutilació dels seus genitals no és l'únic final. L'informe reflecteix com el control de la sexualitat de les nenes és també un element determinant en la pervivència tant de l'ablació com del matrimoni infantil, control que exerceix i decideix, en ocasions, tota la comunitat.

   "D'acord amb les dades recollides per la nostra investigació, una de les raons principals per justificar la pràctica de la MGF/ablació és que això garanteix la virginitat de les nenes fins al matrimoni. En molts països que la practiquen, el sexe abans del matrimoni s'associa a forts sentiments de vergonya i exclusió social", explica l'informe.

98% DE DONES MUTILADES A SOMÀLIA

   A Somàlia, on segons les dades de World Vision, el 98% de les dones amb edats compreses entre els 15 i 49 anys ha patit l'ablació, els membres de la comunitat expliquen que "si una nena es queda embarassada abans de casar-se i el noi rebutja casar-se amb ella, se'n va a una altra ciutat on ningú la conegui". També es creu que amb la mutilació es retalla el desig: "Disciplina la ment de la nena i les seves parts reproductores", assenyala un altre testimoni a Etiòpia.

   També hi són subjacents motivacions presumptament religioses. L'informe revela que a Etiòpia, alguns líders religiosos citen "múltiples fonts" que justificarien la mutilació de les nenes i alguns musulmans creuen erròniament que les no mutilades no poden participar en les pregàries de la mesquita o casar-se sense ser pecaminós. "Un líder cristià que va participar en la nostra investigació va citar una referència bíblica sobre l'ablació d'Eva", diu World Vision.

   De fons, la mateixa creença que una nena ha d'arribar verge al matrimoni, per la qual cosa se li exigeix que es casi abans de complir els 15,i en les comunitats on l'ablació és costum se la mutila per garantir-ho. "No només la MGF/ablació i el matrimoni infantil comparteixen alguns dels factors socials que fomenten aquestes pràctiques, sinó que en aquells contextos en els quals totes dues coexisteixen, és possible que tinguin implicacions recíproques", explica l'informe.

   Els investigadors posen com a exemple algunes comunitats d'Etiòpia i Somàlia en les quals el matrimoni infantil es pot produir immediatament després de la mutilació o quedar condicionat a ella, com en aquest segon país, on "molts homes consideren la MGF/ablació com un requisit sine qua non".

"SI NO ESTÀ MUTILADA, NO HI HA DOT"

   "En algunes zones de Tanzània, si una nena no ha passat per la MGF/ablació, el seu pare no pot demanar un dot. Estudis previs també han identificat un vincle entre el valor del dot i l'estatus d'una nena com a 'mutilada' o no 'mutilada'", diu l'informe.

   Per a World Vision és imprescindible per tant que els programes de desenvolupament impulsats per governs i societat civil abordin aquestes pràctiques tradicionals perjudicials d'una manera integrada, reconeguin la importància de la justificació religiosa del matrimoni infantil i ho abordin involucrant els líders de les comunitats.

   Alhora, insten els països donants a finançar "avaluacions sòlides" de programes per reforçar la comprensió i d'evidències entorn d'intervencions eficaces contra la mutilació i el matrimoni infantil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés