Publicat 18/03/2014 17:07

Wert i totes les comunitats menys Catalunya debatran el decret sobre el castellà

El ministro de Educación, Cultura y Deporte, José Ignacio Wert
MINISTERIO DE EDUCACIÓN

MADRID, 18 març (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, tractarà aquest dimecres juntament amb els responsables autonòmics del ram, excepte la de Catalunya, el projecte de Reial decret que regula l'ensenyament en castellà a les comunitats amb llengua cooficial.

Serà la primera vegada que el ministre es reuneixi amb els consellers de les comunitats autònomes d'Andalusia, Astúries i Canàries, tres comunitats que, juntament amb Catalunya, han presentat recursos d'inconstitucionalitat a la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE).

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, no hi acudirà, tal com ha anunciat aquest dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, al·legant que el contingut i forma d'aquest decret "és una declaració de no diàleg en tota regla" i una provocació.

Sobre aquest projecte normatiu la consellera Rigau ha dit que "trenca" amb el sistema d'immersió lingüística i "pressuposa" l'existència d'un tipus d'escola que no existeix a aquesta comunitat autònoma.

El text desenvolupa la disposició addicional trentè vuitena --'Llengua castellana, llengües cooficials i llengües que gaudeixin de protecció legal'--, que el departament de José Ignacio Wert ha sotmès a informació pública i que serà aplicat a partir de l'1 de setembre.

AVANÇAR EL PAGAMENT

La disposició estableix que si una comunitat autònoma amb llengua cooficial no garanteix una plaça pública en què el castellà sigui llengua vehicular, haurà de pagar una plaça a un centre privat.

El text que aquest dimecres es debat indica que les famílies que no vegin satisfet aquest dret hauran de pagar per avançat els costos de la matrícula i després reclamar-los degudament justificats al Ministeri d'Educació.

Aquest departament tindrà sis mesos per resoldre les sol·licituds de compensació a les famílies i deduirà o retindrà del finançament autonòmic les despeses d'escolarització a col·legis privats d'aquells alumnes que no puguin estudiar en castellà a un centre públic.

El text regula el procediment per sol·licitar l'abonament dels costos del centre privat i la documentació requerida, en el cas que l'administració educativa autonòmica no ofereixi una "oferta raonable".

A més, adverteix que no es consideraran adequades les mesures que suposin l'atenció individualitzada en castellà o la separació en grups per raó de llengua habitual.

Adverteix que tampoc veurà raonables aquelles ofertes d'ensenyament en castellà que impliquin l'escolarització de l'alumnat fora del municipi del seu domicili, sense perjudici de la possibilitat d'escolarització en un municipi pròxim al de la seva residència.

El Ministeri d'Educació compensarà els costos per a l'"eficaç prestació del servei educatiu" --matriculació, escolarització, i despeses complementaris com transport o menjador, en el cas que calguin--.

El dret a aquesta compensació dels costos tindrà efectes des del començament del curs que es reconegui fins a la finalització de l'educació obligatòria.

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

En el preàmbul d'aquest decret, Educació assenyala que el Tribunal Constitucional ha reconegut "de manera reiterada" que l'exclusió del castellà com a llengua vehicular resulta inconstitucional i que el Tribunal Suprem, emparant-se en aquesta doctrina, ha desenvolupat jurisprudència al reconèixer el dret dels pares recurrents que el castellà s'utilitzi com a llengua vehicular a l'ensenyament dels seus fills, obligant l'administració educativa a adoptar mesures per a això.

També apunta que actualment, la "major part" de les comunitats autònomes amb llengua cooficial garanteixen l'ús vehicular de les dues llengües i fins i tot d'una tercera llengua estrangera.

No cita el cas de Catalunya, però sí que adverteix que els models d'immersió lingüística es reconeixen amb una única limitació: que no excloguin l'ús del castellà com a llengua vehicular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés