Publicat 11/02/2015 12:00

Wert obre la porta per tal que el preu del primer any de màster costi igual que el de grau

José Ignacio Wert
EUROPA PRESS

"La consellera Rigau sap que l'Estat farà complir la Lomce"

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha obert la porta perquè el preu del primer any de màster costi igual que el de grau, en el marc del decret de reforma universitària que permetrà que els graus durin tres anys, i no quatre com ara.

En una entrevista d'El Periódico de Catalunya recollida per Europa Press, ha vist amb bons ulls la proposta llançada la setmana passada pel secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, que va dir que "podria aplicar-se a tota Espanya".

"Però més enllà de les universitats, el primer interlocutor en aquest tema han de ser les comunitats autònomes, que són les que determinen els preus", ha subratllat Wert, que ha vist lògic que els màsters siguin una mica més cars que els graus perquè hi ha menys estudiants matriculats i perquè es necessita un professorat més especialitzat.

Sobre els mecanismes de finançament dels estudis universitaris, ha constatat que "hi ha diferents fórmules per finançar-los i una d'elles podria ser la que ja s'aplica a Catalunya amb unes ajudes en gradació a partir de la renda de l'estudiant", ha indicat.

Ha subratllat que la comunitat universitària no ha entès la reforma, i ha indicat als rectors espanyols que el decret "no imposa cap ritme d'aplicació ni cap termini" pel que no té cap sentit reclamar una moratòria.

Ha insistit que, amb el decret, "no hi ha nous màsters, els màsters ja tenen, des del 2007, una estructura flexible d'un o dos anys, i l'únic que canvia és l'exigència que els universitaris que arribin al doctorat tinguin cursats entre grau i màster 240 crèdits", és a dir, quatre anys d'estudis.

PRIMERA FEINA

"Els graus de tres anys hauran de plantejar-se per donar el nivell suficient per trobar una primera feina", ha dit el ministre Wert, que també ha parlat de l'aplicació de la Lomce a Catalunya

"La consellera Rigau sap que l'Estat farà complir la Lomce" a Catalunya, ha dit el ministre, que ha defensat el diàleg bilateral, però si aquesta via no funciona s'ha reservat la via del requeriment, i quan els requeriments no arribin a una resolució satisfactòria de les discrepàncies l'Estat aplicarà els instruments jurídics dels quals disposa, ha assegurat.

Després de l'anunci de la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, d'un pla per evitar la separació dels alumnes a quart d'ESO --una de les novetats de la Lomce--, Wert ha dit que "l'oferta de la via general o acadèmica és inqüestionable".

La mesura de la Generalitat implicarà que els estudiants catalans estudiïn més hores de matemàtiques, el que li ha semblat "més que correcte" al ministre.

362 PETICIONS PER ESCOLARITZAR EN CASTELLÀ

Ha indicat que el Govern català ha registrat 362 peticions de l'ajuda de 6.000 euros per pagar l'escolarització en castellà, "una per dia de l'any".

"No estan totes resoltes perquè hem demanat a la Generalitat que aporti informació per verificar si aquests sol·licitants reuneixen els requisits, però de moment l'executiu català respon amb el silenci administratiu".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés