Publicat 29/04/2019 20:30

Vuit nadons del Vall d'Hebron tenen el bacteri Klebsiella, "freqüent" a hospitals

Vuit bebs del Vall d'Hebron tenen el bacteri Klebsiella, "freqüent" en hospitals
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

La cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, ha explicat que vuit nadons prematurs del centre estan colonitzats pel bacteri Klebsiella pneumoniae --que va infectar els dos prematurs que han mort recentment-- per no la tenen en sang, i ha dit que és "freqüent" la seva presncia a tots els hospitals.

"Aquest nombre no ens ha d'alertar, ens ha d'alertar que pugui passar a infecció", per de moment no han mostrat símptomes d'infecció d'aquest bacteri, que ja estan controlant amb frmacs als quals respon --malgrat ser multirresistent--, ha explicat en roda de premsa aquest dilluns, després de conixer-se aquestes morts.

En un cultiu de vigilncia rutinari, el 12 d'abril van detectar aquest bacteri en altres dos nadons del mateix box de l'Unitat de Vigilncia intensiva (UCI) de nounats, sense que es donés una infecció en sang, i van ser allats a la seva incubadora.

Els dos morts --que van morir el 22 i el 24 d'abril-- tenien prviament una enterocolitis narcotizante, una inflamació de l'intestí que elimina la barrera protectora produda en aquest cas per la seva prematuritat, i que permet que passin els bacteris del tub digestiu a la sang, la qual cosa els hi va causar una spsia.

"Tot el material que s'utilitza en aquest box s'est analitzant i no s'est utilitzant", ha detallat Campins juntament amb la sots-directora assistencial de l'hospital, Rocío Cebrián, que ha subratllat que la supervivncia en prematurs extrems a aquest bacteri és del 46% a Espanya, per a l'hospital est en el 80% en aquests nadoncs de menys de 700 grams.

CONTROLS AMBIENTALS

L'hospital ha tancat a nous ingressos al box en el qual estaven tots dos nadons, han analitzat els altres nens que hi havia, i han fet controls ambientals per descartar una font ambiental de bacteri, els resultats del qual estaran en 48 hores, a més d'avisar amb un informe a l'Agncia de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

En preguntar-se-li per queixes d'un pare d'un dels nados morts, que ha expressat dubtes sobre el protocol davant el bacteri i la neteja al centre en una carta a l'associació Defensor del Pacient, les representants mdiques han defensat que s'han seguit els protocols indicats per a tots dos casos.

Aquesta infecció "no és res excepcional, perqu els pacients ingressats en un hospital, i més en una UCI, es colonitzen pels bacteris propis de l'hospital", que solen ser multirresistens, i habitualment la transmissió és creuada entre pacients a través d'objectes, perqu com són pacients molt intervinguts tenen diverses vies d'entrada del bacteri.

"En situacions com la qual estem parlant, i concretament aquest tipus de bacteri, és mes fcil que la transmissió hagi anat d'un pacient a un altre", podent contaminar objectes comuns.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés