Publicat 21/11/2020 14:35CET

Vuit de cada deu espanyols consideren prioritari que els migrants s'integrin i aportin econòmicament si es volen quedar

Diversos immigrants són atesos per personal sanitari en el Moll d'Arguineguín, a Gran Canària.
Europa Press

En un estudi que ha dut a terme Oxfam Intermón, es valoren com a poc racistes, un 2,5 de mitjana sobre 10

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Un 79% dels espanyols veuen prioritari que els migrants que arriben al país i es volen quedar s'"integrin" i "aportin econòmicament". Així ho recull un estudi d'Oxfam Intermon que, a través d'una enquesta de percepcions ha elaborat els diferents perfils de la ciutadania, pel que fa als migrants i refugiats.

El document, sota el títol 'L'altra mirada', ha dividit la societat espanyola en quatre perfils i, el majoritari (46%) és el que han denominat 'Ambivalent. En contra', que suposen gairebé la meitat dels enquestats.

Les principals característiques, explica l'organització és que es mostren empàtics i favorables a ajudar als qui ho necessiten, però manifesten un seguit de pors i preocupacions molt concretes en relació al que consideren el 'devessall' migratori.

"Són conscients dels factors que fan que les persones
se'n vagin de les seves cases" i que el rebuig de les societats
a l'acollida té a veure amb l'aporofobia, és a dir, que "se'ls rebutja per la seva pobresa". Però, al mateix temps, "consideren prioritari que les persones migrants i refugiades facin un esforç per integrar-se" d'una manera que "no suposi una amenaça a la identitat de la societat d'acollida", explica el treball.

MAJORIA HOMES I AMB POSICIÓ SOCIAL ALTA

També són conscients que a Espanya encara no s'ha aconseguit el mateix nivell d'acolliment de persones migrants i refugiades que en altres països d'Europa i prefereix que l'ajuda es faci als països d'origen. "Aquesta preferència satisfà les seves inclinacions solidàries, sense obligar-los a enfrontar o racionalitzar les seves pors", apunta Oxfam.

Quant a la seva composició, en un 53% són homes que gaudeixen en general d'una posició social i econòmica per sobre de la mitjana, el grup amb un percentatge més alt de diplomats, llicenciats i masters. Geogràficament estan una mica més concentrats a la zona centre-nord, i en general a nuclis de població grans. A més, el seu posicionament ideològic és de centre o centre esquerra.

Els segueixen els denominats 'Ambivalents Pro' (25%), que es caracteritzen per tenir una percepció positiva de la migració, que reconeixen el seu esforç per integrar-se i participar en la societat i admiren valors que associen amb les persones migrants (religiosos i familiars). No obstant això, no comparteixen els suposats efectes culturalment negatius o preocupacions que manifesten altres grups, com el masclisme, o la inseguretat.

En aquest cas, predominen les dones (un 54% del grup, en la seva majoria treballadores per compte d'altre o empresàries sense empleats a càrrec, motiu pel qual la seva situació econòmica és una mica pitjor que la mitjana. Geogràficament, estan una mica més concentrades a les zones del sud i Canàries, i el seu posicionament ideològic és de centre esquerra. A més, es consideren creients no practicants per sobre de la mitjana.

ELS 'CONTRA', CONDICIONATS PER L'IMPACTE NEGATIU

La seva presència en la societat és molt semblant al grup que l'estudi ha denominat com a 'Contra' (22%), que són aquells amb un posicionament clar contrari a la immigració i a l'acolliment de persones refugiades. Segons l'enquesta, estan "molt condicionats pel presumpte impacte negatiu de la immigració a la societat espanyola" i la consideren com "una amenaça".

Així, neguen el "dret a emigrar" o "la necessitat de prestar ajuda urgent" als refugiats "en extrem perill". En el plànol personal "volen evitar el contacte amb persones immigrants, fins i tot per als seus familiars i amics" i són "menys sensibles
a la indefensió dels menors".

Aquest grup està format en un 52% per homes, amb un nivell per sobre de la mitjana quant a estudis bàsics, són principalment treballadors per compte propi o empresaris amb treballadors al seu càrrec. Estan una mica més presents a la zona sud del país. Són els qui es declaren més creients, els qui menys col·laboren amb ONG i la seva ideologia és de centre, excepte un 13% que es considera d'extrema dreta.

D'altra banda, el grup menys nombrós és el qualificat com a 'Pro' (7%) i són aquells amb una visió del món molt centrada en les necessitats de les persones, on les fronteres són una contrucció aliena i la interculturalitat un element que consideren molt positiu. Són actives i particularment sensibles amb els refugiats.

PREOCUPACIÓ PEL CREIXEMENT DEL RACISME

Segons indica l'estudi, tenen un perfil marcadament femení (el 72% són dones) i en general més jove que la mitjana (el 41%
tenen entre 18-34 anys). Són les que manifesten tenir una pitjor situació econòmica ara com ara, tot i que són majoritàriament treballadores actives (64%) i el seu posicionament ideològic és més d'esquerres que la mitjana i el grup amb més persones agnòstiques o atees.

Aquests perfils que divideixen la societat espanyola, s'han confeccionat a través de les preguntes que se'ls ha fet a més de 1.000 persones d'entre 18 i 70 anys. A través de qüestionaris amb preguntes de respostes obertes i tancades, explica l'organització, s'ha pretès trobar la percepció que els ciutadans tenen d'aquest fenomen en general.

Entre les opinions més arrelades entre els espanyols, a més de la integració dels migrants en la societat, estan la que tenen dret a migrar (78%), que la majoria d'ells no han tingut més remei que deixar les seves cases (75%), que estan preocupats pel creixement del racisme i la xenofòbia a Espanya (73%) o que s'han d'atendre a totes les persones necessitades, independentment de la seva raça o religió (70%).

De la mateixa manera, hi ha un consens majoritari que els menors són els més indefensos davant la migració (66%) o que els migrants fan la feina que no volen els espanyols (65%). A més, al 63% li agradaria que els seus fills es relacionessin amb gent de diferents nacions; el 61% creu que cal ajudar les persones refugiades i facilitar lleis d'acolliment o asil; i un altre 61% creu que es culpa més als migrants per defectes que també tenen els espanyols.

CONCLUSIONS

A més, un 57% opina que els espanyols acullen bé els residents estrangers. En aquest sentit, l'estudi demana als enquestats que avaluïn el seu racisme i el de la societat i, de mitjana, els espanyols es consideren poc racistes: 2,5 punts sobre 10.

La seva autopercepció general és millor pel que fa a la societat en general atès que la nota mitjana que han posat els preguntats a la ciutadania espanyola és un 5,9 sobre 10. És a dir, "les persones normalment es consideren menys racistes que la resta de la societat", apunta Oxfam.

D'aquest estudi, l'organització treu diverses conclusions, entre les quals destaquen que els enquestats fan diferències entre migrants i refugiats; que existeix "una creixent polarització" al debat sobre aquest assumpte, en el qual s'accepten idees més extremes i fins i tot xenòfobes; i l'escàs grau de relació propera amb persones migrants i refugiades que es percep en la mostra.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés