La Virreina explora "el racisme institucional a Europa" en una de les seves noves mostres

Publicat 22/11/2019 17:38:57CET
Valentín Roma, director de la Virreina
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

La Virreina Centre de la Imatge tanca l'any amb una aposta que explora "el racisme institucional a Europa" en l'exposició 'Aquesta terra mai serà fèrtil per haver parit colons', la primera revisió antològica de l'artista peruana Daniela Ortiz, que reuneix projectes que il·lustren la institucionalització de la violència contra les persones migrants.

Ortiz, que viu a Barcelona des de fa deu anys, exposarà una selecció de 31 treballs fets durant aquest període: des dels primers en què qüestiona el Dia de la Hispanitat com a "exaltació bèl·lica i onomàstica de la supremacia blanca", fins a un conjunt de projectes que exploren la violència institucional contra la població migrant.

"Aquests treballs sorgeixen a partir de la meva experiència amb la llei d'estrangeria i un racisme institucional que jo no m'esperava quan vaig arribar a Europa", ha explicat, a més d'assegurar que es té una imatge d'Europa errònia, en creure que el racisme no forma part de la seva societat.

Ortiz, que ha investigat tots aquells processos i institucions que fonamenten el sistema de persecució, arraconament i criminalització de persones racialitzades, ha assegurat que diversos dels seus treballs exploren també els "privilegis dels blancs i les agressions laborals de les classes altes a les treballadores domèstiques".

DUES EXPOSICIONS MÉS

El centre inaugurarà altres dues exposicions: una d'elles, titulada 'Sala Aixelà', homenatja el llegat cultural d'un establiment emblemàtic de la Rambla de Catalunya, que va tenir un paper important en la reconstrucció d'una modernitat interrompuda per la dictadura franquista i que va constituir un espai pioner i molt significatiu en termes culturals.

L'altra, el Gabinete Voula Papaiannou', és la primera exposició a Espanya que exhibeix una selecció de les obres de la fotògrafa grega Voula Papaiannou que documenta els preparatius de la II Guerra Mundial, l'atenció que van rebre les víctimes, l'ocupació d'Alemanya i Itàlia, així com el bloqueig econòmic i la gran fam del 1941 i 1942.

Les tres exposicions obriran les seves portes al públic aquest divendres a la tarda i es podran visitar fins al 16 de febrer de 2020.