Publicat 22/03/2019 17:58CET

La Virreina acull una de les mostres més completes del fotgraf August Sander

Dedica una exposició a la "malenconia" de María María Acha-Kutscher

BARCELONA, 22 mar� (EUROPA PRESS) -

La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona acull una de les mostres més completes de l'alemany August Sander en una exposició de 187 fotografies preses pel "fotgraf progressista", han destacat els comissaris Gillermo Zuaznabar i Valentín Roma, també director de l'espai.

En la presentació de l'exposició 'Gent del segle XX' dedicada a Sander, han subratllat la "posició absolutament tutelar" que ocupa Sander (Herdorf, 1876- Colnia 1964) en la histria de la fotografia.

"Des de Roland Barthes fins a John Berger, una part significativa dels grans narradors d'imatges van mesurar els seus aparells terics davant les respectuoses fotografies amb falta de sentimentalisme i políticament incisives de Sander", han explicat.

En collaboració amb l'August Sander Archiv del Die Photographische Sammlung / SK Stiftung Kultur de Colnia, la mostra constitueix una de les panormiques més importants que s'han dut a terme a nivell internacional sobre el projecte homnim de Sander.

La srie 'Gent del segle XX' és el treball més llegendari del fotgraf, un arxiu de retrats professionals i tipolgics que reflecteixen el teixit productiu de la societat alemanya entre el 1910 i el 1950, entre la República de Weimar i el final del nazisme després de la Segona Guerra Mundial.

També mostra obres de la srie 'Estudis: l'ésser hum', prcticament indita en l'mbit museogrfic internacional fins a l'actualitat.

Cartes manuscrites, carpetes elaborades de l'poca i diversos materials bibliogrfics completen la mostra, que també dedica un espai a les representacions de la dona.

"Es tracta d'una fita en la histria de la fotografia", ha ressaltat Roma, i Zuaznabar ha subratllat el retrat de la modernitat que representa Sander.

"Hem mesurat molt bé tota l'obra completa perqu quedi representada i que el comissari desaparegui per donar lloc a l'obra", ha dit Zuaznabar, que ha destacat que Sander era molt progressista.

Va sortir de l'estudi per retratar en llars, camps i el bosc, en una poca en la qual es treballava amb muntatges d'estudi artificials.

'WOMANKIND'

A més, de l'exposició dedicada a Sander, la Virreina dedica una mostra a la "malenconia" de María María Acha-Kutscher amb 'Womankind', una revisió crítica de la representació femenina en la histria de l'art i de la fotografia.

A mig camí entre l'arxiu, la postproducció i el 'fake', els treballs de l'artista originria del Perú pretenen resignificar imaginaris que, des de la invenció de la fotografia, van construir una histria de les dones discriminatria i penalitzadora en qu apareixen relegades en un segon pla, dins dels relats hegemnics i paternalistes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés