Publicat 1/4/2019 12:11:28 +02:00CET

Una vintena de municipis catalans impulsaran un pla de reciclatge 5.0 "pioner" a Europa

Una vintena de municipis catalans provaran un pla de reciclatge 5.0 pioner
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

Una vintena de municipis catalans experimentaran des d'aquest any de manera "pionera" a Europa un pla de reciclatge 5.0, que mirar de revolucionar la ciutadania i desfer-se dels residus a través de contenidors intelligents, identificacions digitals i recompenses com donacions a ONG.

Ho ha anunciat el conseller delegat d'Ecoembes, Óscar Martín, en la Jornada Tecnologies Intelligents al servei del ciutad, promoguda per aquesta organització i la Fundació Frum Ambiental, i acompanyat pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet, i el president la Cambra de Barcelona, Miquel Valls.

El projecte 'Reciclatge 5.0', ideat pel centre d'innovació TheCircularLab d'Ecoembes a petició de Calvet, comenar a Sant Boi de Llobregat, Igualada, Granollers (Barcelona), a més de la comarca del Pla de l'Estany --amb 11 municipis--, que ja va acollir una primera experincia.

El pla també preveu papereres digitals a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), a més de les universitats Politcnica (UPC, Barcelona) i Rovira i Virgili (URV, de Tarragona).

La gent que vulgui participar en aquesta iniciativa pilot s'haur d'inscriure en una WebApp, de manera que podr ser identificada pels contenidors i papereres intelligents, que tindran un codi QR.

Quan el ciutad es trobi a prop, grcies a la geolocalització del telfon intelligent, ser identificat, i per cada reciclatge obtindr uns punts anomenats 'Recicles', que podran ser bescanviats amb productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

"VERITABLE MONEDA"

"Aquests 'Recicles' poden convertir-se en una veritable moneda, en un futur utilitzable per comprar al mercat municipal i fomentar l'economia local", ha especificat l'alcalde de Seriny i conseller comarcal de Medi Ambient del Pla de l'Estany (Girona), Josep Antoni Ramon.

En la inauguració de la jornada, Martín ha defensat el projecte com "una idea de canvi que vol revolucionar i repensar la manera de mobilitzar els ciutadans en qüestions de sostenibilitat".

"Volem fer de Catalunya una veritable 'sunbox'" en la qual aplicar una idea pionera a Europa, ha dit el conseller delegat d'Ecoembes, que ha celebrat que el projecte ha deixat de ser una idea per comenar a ser una realitat que marcar els passos a una societat catalana 5.0.

"El pilotarem a Catalunya, no només perqu est avanada en qüestions de reciclatge, sinó perqu la volem convertir en un espai per liderar la transició a una economia circular", i fer-la un camp de proves per valorar el seu impacte en la societat, ha destacat.

DAMI CALVET

El conseller Calvet ha celebrat la implantació d'aquest pla pilot a Catalunya fruit d'una collaboració públic-privada que compta amb la complicitat del Govern i de l'administració local.

Per al conseller, "Catalunya ha estat sempre un país emprenedor que ha sabut aprofitar els recursos per crear riquesa i benestar".

"No volem perdre el tren perqu els recursos són finits, i Europa ens marca el camí amb el paquet d'economia circular", ha afirmat Calvet.

CAMBRA DE BARCELONA

El president de la Cambra de Comer Barcelona, Miquel Valls, ha subratllat l'economia circular i la sostenibilitat com un espai "clau" de l'evolució de l'activitat econmica.

També ha ressaltat que l'evolució de l'economia dependr "fonamentalment de l'aparició de les tecnologies intelligents al servei de la ciutadania".