Publicat 15/03/2016 14:50

Una vintena de farmàcies de Barcelona recolliran incidències sobre fàrmacs

MEDICAMENTO, FÁRMACO, FARMACÉUTICO
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 març (EUROPA PRESS) -

Un total de 22 farmàcies sentinella de Barcelona recolliran de manera pilot incidents de seguretat relacionats amb l'ús de fàrmacs per monitorar el seu abús o ús recreatiu i per obtenir dades que es puguin integrar en sistemes de vigilància d'altres professionals sanitaris.

Aquesta informació "de primera mà" pot ajudar a planificar actuacions específiques de millora a l'ús de medicaments a Catalunya, a través d'estratègies d'actuació coordinades entre les institucions sanitàries i col·legials, ha informat aquest dimarts la Conselleria de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) en un comunicat.

La xarxa estable de farmàcies sentinelles permetrà obtenir "dades vàlids" generats per la pròpia dinàmica assistencial que es podran integrar en el sistema de vigilància epidemiològica, facilitant una resposta més eficaç dels serveis de salut pública.

La iniciativa, que ha estat impulsada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i Salut, en coordinació amb el COFB, s'estendrà a tot Catalunya una vegada finalitzi la prova pilot seguint criteris d'equitat territorial i representativitat.

TRES ÀREES D'ACTUACIÓ

Les farmàcies sentinelles intervindran en aquesta xarxa en tres grans àrees d'actuació: la farmacovigilància, centrada en la detecció, avaluació, coneixement i prevenció dels efectes adversos dels medicaments; la detecció d'abusos de fàrmacs amb finalitats no terapèutiques, i la vigilància de determinades malalties.

L'objectiu d'aquest últim àmbit és obtenir informació prèvia a qualsevol diagnòstic amb la finalitat que actuï com a complement dels sistemes de vigilància tradicionals.

El projecte ha previst al farmacèutic com un agent de salut més que, com a professional pròxim a la població i --en la majoria dels casos-- primera via d'entrada de consultes assistencials, "pot acostar dades útils per al conjunt del sistema sanitari que reverteixen en una millora de la salut dels pacients".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés