Actualitzat 20/06/2014 19:13

Una vintena de ciutats de tot el món demanen a Barcelona més competències en migració

El alcalde Xavier Trias y la comisaria europea de Interior, Cecilia Malmström
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, juntament amb una vintena de ciutats de tot el món i organismes europeus i internacionals, han reclamat aquest divendres que els ens locals tinguin un paper protagonista en la gestió dels fluixos migratoris.

Així ho estableix la 'Declaració de Barcelona', un text aprovat aquest divendres durant una reunió que han mantingut totes aquestes institucions a l'edifici històric del consistori barceloní.

"Les administracions locals juguen un paper important en la gestió de la immigració però no tenim les eines necessàries", ha assegurat en roda de premsa l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha assegurat que malgrat no tenir les competències necessàries els ajuntaments fan un gran treball en la matèria.

La comissària europea d'Interior, Cecilia Malmström, ha destacat que, malgrat que aquesta institució tracta les seves competències amb els Estats, també "és molt important escoltar les veus dels alcaldes en relació amb les migracions".

En aquesta línia, la subsecretària general de les Nacions Unides (ONU), Sally Fegan-Wyles, ha defensat "escoltar les veus de les ciutats", mentre que el director general de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), William Lacy Swing, ha afirmat que les ciutats són agents compromeses amb els drets civils.

GARANTIA DE COHESIÓ SOCIAL

El document acordat recorda que davant dels reptes de les migracions, la mobilitat de persones i el desenvolupament social i econòmic, "són les ciutats les que estan a càrrec d'aconseguir els processos d'integració i de garantir la cohesió social".

Així doncs, són les ciutats i els seus governs municipals els que vetllen perquè no hi hagi cap fractura social, "lluiten contra la segregació i la desigualtat i, freqüentment, han d'afrontar múltiples reptes de convivència".

Per aquesta raó, és important que els Estats, els que tenen competències sobre migració, prenguin les seves decisions tenint en compte les conseqüències que tenen a nivell local, i per aquesta raó, els han demanat que les seves polítiques no generin "exclusió i segregació a nivell local".

El text conclou que els ens locals no només han de tenir un major pes a l'hora de determinar aquestes polítiques, sinó que també és important que disposin del finançament necessari per aconseguir una correcta gestió dels fluixos migratoris.

Els assistents a l'acte també han acordat que aquest fòrum tingui continuïtat i pugui celebrar-se el pròxim any a Quito (Equador).

A la jornada, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb diversos organismes internacionals com l'OIM, el Banc Mundial i la Comissió Europea, hi han participat representants de diverses ciutats, com Ankara (Turquia), Atenes (Grècia), Bilbao, Seül (Corea del Sud), Lisboa (Portugal), Milà (Itàlia) i París (França).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés