Publicat 13/05/2019 11:24

Vinculen un augment de la vida útil a la regulació metablica del sistema immunolgic

Vinculan un aumento de la vida útil a la regulación metabólica del sistema inmunológico
FLICKR / MANUEL MARTÍNEZ MANZANO - Archivo

MADRID, 13 Maig (EUROPA PRESS)

Els científics han sabut durant dcades que la restricció calrica porta a una vida més llarga i també s'ha observat que la inflamació crnica augmenta amb l'edat, per qualsevol relació entre tots dos havia quedat sense explorar.

Ara, en un estudi, publicat a 'Cell Metabolism', els investigadors del Centre de Diabetis Joslin, als Estats Units, han descobert un nou mecanisme d'extensió de la vida que vincula la restricció calrica amb la regulació del sistema immunolgic.

"La modulació de l'activitat immunolgica és un aspecte important de la restricció diettica", diu l'autor principal de l'article, Keith Blackwell, director associat d'Investigació i investigador principal a Joslin, i professor de gentica a l'Escola de Medicina d'Harvard, els Estats Units. "I és important per a la regulació de la longevitat i, en aquest context, augmentar la vida útil", afirma.

En aquest estudi, el doctor Blackwell i el seu equip van trobar que la restricció calrica redueix els nivells d'immunitat innata en disminuir l'activitat d'una protena reguladora anomenada p38, la qual cosa desencadena un efecte de reacció en cadena que acaba en una resposta immune reduda.

La immunitat innata és com el gurdia de seguretat del cos, que vigila els bacteris o els virus no desitjats. Si el sistema immunitari innat localitza alguna cosa, activa una resposta immune aguda. Necessitem un cert grau de tots dos tipus d'immunitat per mantenir-nos sans, per un sistema immunitari innat hiperactiu, que passa amb més freqüncia a mesura que envellim, significa una inflamació constant de baix grau, que pot portar a innombrables problemes de salut.

"Abans d'aquest estudi, es va observar qu passa amb la immunitat amb l'envelliment en els éssers humans, per ningú no havia observat en cap organisme si la immunitat moduladora o les seves activitats estan involucrades en l'extensió de la vida útil o poden ser beneficioses com a part d'un programa antienvelliment", diu el doctor Blackwell.

La investigació es va dur a terme en el cuc nematode microscpic 'C. Elegans'. Els gens i mecanismes reguladors més fonamentals que es troben en aquests cucs són, en general, versions més simples dels presents en els éssers humans, la qual cosa els converteix en un bon model per estudiar l'envelliment, la gentica i les malalties.

Blackwell i el seu equip van analitzar els nivells de protenes i les accions de les vies gentiques durant els períodes de restricció calrica. Van poder concentrar-se en una via gentica particular que estava regulada per la protena p38. Van veure que quan la p38 estava totalment inactiva, la restricció calrica va fallar i no va tenir impacte en la immunitat innata. Quan estava activa, per a nivells més baixos del que és normal, va desencadenar les vies gentiques que van reduir la resposta immune innata a un nivell ptim.

"Ho vam poder demostrar en aquest sistema immune realment molt primitiu que est regulat metablicament i que afecta la vida útil i la salut independentment d'una funció antipatgena.

Després de fer aquest descobriment, Blackwell tenia curiositat per saber si el mecanisme de longevitat, conegut per la reducció de la senyalització d'IGF1, també actuava en el sistema immunolgic. Durant més de 20 anys, han confirmat que els nivells més baixos de senyalització d'IGF1 contribueixen a una vida útil més llarga. Es creu que aix es deu a l'activació de factors protectors per una protena anomenada FOXO (anomenada DAF-16 en 'C. Elegans').




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés