Publicat 13/5/2019 11:24:48 +02:00CET

Vinculen un augment de la vida útil a la regulació metabòlica del sistema immunològic

Vinculan un aumento de la vida útil a la regulación metabólica del sistema inmunológico
FLICKR / MANUEL MARTÍNEZ MANZANO - Archivo

MADRID, 13 Maig (EUROPA PRESS)

Els científics han sabut durant dècades que la restricció calòrica porta a una vida més llarga i també s'ha observat que la inflamació crònica augmenta amb l'edat, però qualsevol relació entre tots dos havia quedat sense explorar.

Ara, en un estudi, publicat a 'Cell Metabolism', els investigadors del Centre de Diabetis Joslin, als Estats Units, han descobert un nou mecanisme d'extensió de la vida que vincula la restricció calòrica amb la regulació del sistema immunològic.

"La modulació de l'activitat immunològica és un aspecte important de la restricció dietètica", diu l'autor principal de l'article, Keith Blackwell, director associat d'Investigació i investigador principal a Joslin, i professor de genètica a l'Escola de Medicina d'Harvard, els Estats Units. "I és important per a la regulació de la longevitat i, en aquest context, augmentar la vida útil", afirma.

En aquest estudi, el doctor Blackwell i el seu equip van trobar que la restricció calòrica redueix els nivells d'immunitat innata en disminuir l'activitat d'una proteïna reguladora anomenada p38, la qual cosa desencadena un efecte de reacció en cadena que acaba en una resposta immune reduïda.

La immunitat innata és com el guàrdia de seguretat del cos, que vigila els bacteris o els virus no desitjats. Si el sistema immunitari innat localitza alguna cosa, activa una resposta immune aguda. Necessitem un cert grau de tots dos tipus d'immunitat per mantenir-nos sans, però un sistema immunitari innat hiperactiu, que passa amb més freqüència a mesura que envellim, significa una inflamació constant de baix grau, que pot portar a innombrables problemes de salut.

"Abans d'aquest estudi, es va observar què passa amb la immunitat amb l'envelliment en els éssers humans, però ningú no havia observat en cap organisme si la immunitat moduladora o les seves activitats estan involucrades en l'extensió de la vida útil o poden ser beneficioses com a part d'un programa antienvelliment", diu el doctor Blackwell.

La investigació es va dur a terme en el cuc nematode microscòpic 'C. Elegans'. Els gens i mecanismes reguladors més fonamentals que es troben en aquests cucs són, en general, versions més simples dels presents en els éssers humans, la qual cosa els converteix en un bon model per estudiar l'envelliment, la genètica i les malalties.

Blackwell i el seu equip van analitzar els nivells de proteïnes i les accions de les vies genètiques durant els períodes de restricció calòrica. Van poder concentrar-se en una via genètica particular que estava regulada per la proteïna p38. Van veure que quan la p38 estava totalment inactiva, la restricció calòrica va fallar i no va tenir impacte en la immunitat innata. Quan estava activa, però a nivells més baixos del que és normal, va desencadenar les vies genètiques que van reduir la resposta immune innata a un nivell òptim.

"Ho vam poder demostrar en aquest sistema immune realment molt primitiu que està regulat metabòlicament i que afecta la vida útil i la salut independentment d'una funció antipatògena.

Després de fer aquest descobriment, Blackwell tenia curiositat per saber si el mecanisme de longevitat, conegut per la reducció de la senyalització d'IGF1, també actuava en el sistema immunològic. Durant més de 20 anys, han confirmat que els nivells més baixos de senyalització d'IGF1 contribueixen a una vida útil més llarga. Es creu que això es deu a l'activació de factors protectors per una proteïna anomenada FOXO (anomenada DAF-16 en 'C. Elegans').