Publicat 06/02/2015 13:30

Vilafranca del Penedès combinarà tradició i modernitat com a Capital de la Cultura Catalana

Los cargos J. Ciurana, J. Casanovas(dramaturgo), X. Tudela, P. Rull y R. Gusi
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La població de Vilafranca del Penedès (Barcelona) comença els seus actes com a 'Capital de la Cultura Catalana 2015' amb "el repte cultural de combinar tradicionalisme amb modernitat", ha anunciat l'alcalde de la població Pere Rull aquest divendres en roda de premsa.

El regidor de Cultura de Vilafranca del Penedès Raimon Gusi ha presentat un programa de 163 activitats que inclouen l'àmbit històric, cultural, d'arts plàstiques, lletres, gastronomia --sobretot cultura del vi-- i entre les quals destaquen els actes de repercussió social, una llista que creixerà amb les propostes que van rebent.

L'acte inaugural tindrà lloc el 19 de febrer i serà l'obra teatral 'Un dinar de Festa Major', del dramaturg Jordi Casanovas, que es representarà també els dies 20, 21 i 22 de febrer i farà una gira per poblacions pròximes, mentre que el tancament serà la macroexposició de pessebres del català Martí Castells, "per acabar l'any".

El concepte de 'Capital Catalana' va néixer el 1985 i converteix Catalunya en pionera: "S'ha exportat al voltant del món, fins al punt que hem estat assessorant Corea, que també vol organizar-ho", ha esmentat el president de l'organització de la Capital Cultural Catalana, Xavier Tudela.

"A Vilafranca tenim un caràcter especial a causa d'unes arrels rurals, que també té Catalunya, ja que treballar en la vinya no és tan fàcil com sembrar", ha fet broma l'alcalde, definint la població com a bastant tradicionalista, enriquida pels nous habitants que han arribat a viure.

L'obra de Casanovas estarà seguida d'un any d'activitats que inclouran la recuperació del concert 'La santa espina', un dels actes emblemàtics del Tricentenari, que interpretarà el 8 de març l'Orquestra Simfònica del Vallès i les veus de la Polifònica de Vilafranca.

A l'abril, han destacat la celebració del 150 aniversari del Ferrocarril, mentre que el plat fort de maig serà una fira sobre el vi, que abraçarà des de varietats fins a com cuinar amb vi i com maridar-lo.

Es realitzarà una jornada de reflexió cultural el juny, que buscarà claus sobre el futur de la cultura, i en aquesta línia també s'organitzarà un concurs de pintura al carrer i s'editaran diferents llibres, mentre que l'àmbit d'arts plàstiques tindrà la col·laboració de 200 artistes.

Estaran representats actes tradicionals com el Ball de Diables], que compleix 200 anys però no està reconegut oficialment, mentre que a l'octubre es posarà l'èmfasi en la festa major i, el novembre es realitzarà un Congrés Català de Filosofia en el qual participaran universitats de Catalunya, València i les Illes Balears, amb actes oberts i assequibles per al públic general.

POBLE PETIT, AMBICIÓ GRAN

Es tracta d'una obra complexa que Casanovas ha pogut produir gràcies a la col·laboració de Teatres Amics i la capitalitat de Vilafranca: "És un text que hem treballat durant un temps extens, també amb els intèrprets, un treball que estem notant molt compromès i molt personal per part de tots els participants", ha observat el dramaturg.

L'autor ha anunciat que el text teatral estarà disponible en format llibre durant la celebració de Vilafranca Capital Cultural, per part d'una editorial de la població.

La història relata com una família veu que una persona que era indispensable i prenia totes les decisions, el pare, que aconseguia aglutinar tothom, està desapareixent per culpa d'una malaltia mental que fa disminuir la seva presència i les dificultats que tindran per decidir què fer amb una vinya sense la seva capacitat d'assumir la responsabilitat, quan es retroben en un àpat amb motiu de la festa major, "unes decisions que provocaran petits sismes".

"És una història molt local, i m'ha servit també per a revisitar autors que parlen d'històries molt universals, i no hem de tenir por d'usar localitats i elements coneguts per donar una referència personal i pròpia", ha explicat Casanovas, que ha fet referència al mecanisme d'autors com Txékhov, que parla de Rússia, o les localitzacions dels Estats Units que acosta Tennesse Williams al seu públic.

L'obra, en què participen 11 personatges d'una família, cosa que facilita la connexió amb el públic, ha servit a Casanovas per tancar la seva trilogia sobre el Tricentenari i reflexionar sobre la tradició i la història, i el xoc entre les petites poblacions i la seva gran ambició, ha relatat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés