Actualitzat 21/02/2014 12:55

Vila-Matas s'enfronta "sense perjudicis" a avantguardes artístiques

Enrique Vila-Matas
Foto: EUROPA PRESS

La recerca d'allò nou es converteix en el gran motor de la novel·la assagística

BARCELONA, 21 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Enrique Vila-Matas s'enfronta "sense prejudicis" a les avantguardes artístiques de 'Kassel no invita a la lógica'.

   L'obra, (Seix Barral), va ser escrita arran de la seva experiència a la fira d'art contemporani Documenta 13 de Kassel el setembre del 2012.

   A la presentació de l'obra a la Fundació Tàpies, l'escriptor s'ha definit com un "passejant discret i humil" que va deambular una setmana per la fira, després de rebre una curiosa invitació de les directores de la cita, que es fan passar, d'entrada, pel matrimoni McGuffin --gest de complicitat a la figura narrativa que crida l'atenció de l'espectador però que no té conseqüències en un relat--.

   Segons Vila-Matas, el llibre pot ser entès com una "reflexió sobre l'art contemporani" a l'abast de tothom, i que l'escriptor no ha volgut classificar com a gènere literari, però que ha admès que s'aproxima a l'autoficció --terme que ha dit desfasar--, assaig novel·lat, reportatge novel·lat, novel·la assagística o novel·la a seques.

   El prosista ha remarcat que es tracta d'un assaig sobre l'avantguarda i la recerca d'allò nou, que produeix "brots de felicitat", i que entronca amb la seva fascinació per l'estranger i la necessitat d'escapar de la repetició i de l'avorriment de la ciutat de Barcelona.

   "Quan vaig arribar allà no sabia gairebé res", ha exposat l'autor, que ha situat la fira de Kassel com un dels fòrums d'art contemporani més purs, perquè encara es manté bastant allunyat de la mercantilització artística, que ha criticat que està tan present en la madrilenya fira Arco.

   "Vaig estar a Kassel com un somni; em vaig sentir en un paper nou i vaig acudir sense conèixer als grans artistes", ha explicat l'autor de 'París no s'acaba mai', que ha estat convidat per un bon amic a descobrir les obres dels artistes Tino Sehgal, Pierre Huyghe i Janet Cardiff.

   L'autor barceloní va sortir de la "soledat de l'escriptor" per visitar una fira, que no sabia que culminaria amb l'escriptura d'aquest llibre, i en què només tenia la missió de seure a escriure en un restaurant xinès als afores de la ciutat alemanya i interactuar amb els espontanis del lloc.

   "Kassel era una ciutat d'art, feliç durant uns dies. Per què no podria haver-hi ciutats així funcionant pel món, de cultura, d'intel·ligència, que l'art ocupés un lloc prominent per a la vida de l'esperit?", s'ha preguntat l'escriptor.

   A l'obra, manifesta una eufòria creixent sobre les avantguardes artístiques, especialment arran de la seva visita al corrent d'aire artificial que proposa l'obra 'El impulso imposiblo', de Ryan Gander, a qui li atribueix una "empenta invisible que persisteix al llarg del llibre fins al final".

   Vila-Matas ha admès que també hi ha estafes dins l'àmbit artístic contemporani, com succeeix també en la literatura, i ha subratllat les fortaleses de l'art avantguardista: "La imperfecció i l'absurd m'obren portes a un coneixement que no tenia i m'estimula enormement i m'anima".

   Admirar a Rembrandt és més fàcil, i defensar l'art contemporani no significa dessacralitzar l'artista holandès, ha subratllat Vila-Matas, convençut de la "mirada de modèstia de fons" que mostra i que ha dit que vanapreciar molts lectors de l'obra, que de manera voluntària ha evitat fer molt intensa.

CATALUNYA-ESPANYA: "SOLUCIÓ DEMOCRÀTICA"

   Sobre la situació de Catalunya i Espanya, ha defensat que "tard o d'hora s'ha de produir el famós diàleg per arribar a un acord", per arribar a una solució democràtica que ha manifestat que serà bona.

   Vila-Matas ha defensat la necessitat de ser optimistes: "Tots sabem que tot és una porqueria i que estem en una època horrorosa, però és fàcil escriure un llibre dient que tot és espantós".

   "Per què no li donem a les nostres vides o al llibre que escrivim una animació cardiorespiratòria i ens ocupem de les parts nobles de la condició humana i coses que ens estimulin?", es pregunta l'escriptor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés