Publicat 30/05/2021 16:28

Víctimes del 17A valoren presentar recurs a la sentncia: "Prendrem una decisió molt rpid"

L'advocat de l'Associació 11-M Antonio García al costat del regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, i la presidenta d'Uavat, Sara Bosch
EUROPA PRESS

Marc Serra constata una sensació agredola perqu les expectatives no s'han "correspost"

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

L'advocat de l'Associació 11-M, --entitat que representa a 74 víctimes dels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils (Tarragona)--, Antonio García, ha anunciat que est valorant amb els afectats la possibilitat de presentar un recurs a la sentncia, que condemna entre 8 i 53 anys els acusats: "Prendrem una decisió molt rpid".

En roda de premsa aquest diumenge després de reunir-se a Barcelona per valorar la sentncia del judici, que es va publicar aquest dijous, ha assegurat que el recurs serviria per "demanar la nullitat de la part de la sentncia" de l'Audincia Nacional, que no considera els acusats com els autors d'assassinat.

García ha explicat que la sentncia els produeix dues sensacions contradictries: d'una banda, no els agrada "absolutament gens" que els processats Mohamed Houli i Driss Oukabir no hagin estat condemnats com els autors en grau de cooperadors necessaris dels fets de Barcelona i de Cambrils (Tarragona).

"Ens ha sorprs que s'hagi hagut d'esperar la sentncia per expulsar del procediment, així literalment, aquestes acusacions. Per tant, no es jutjaran aquests delictes dirigits contra aquestes persones", i ha reclamat que han de respondre als assassinats.

DE 74 A 315 VÍCTIMES

D'altra banda, ha dit que és satisfactori comprovar que la sentncia reconeix un nombre més elevat d'afectats, que ha passat de 74 a 315: "Aix ens obre la possibilitat, que tant de bo sigui així, que cap víctima es quedi fora i sense el reconeixement que mereix".

També ha celebrat que es reconegui per primera vegada, segons ell, en una sentncia el maltractament sistemtic a les víctimes, i ha dit que han estat "les grans oblidades i les pitjor tractades de l'instructor, de la Fiscalia i del Ministeri de l'Interior".

Ha aplaudit que també s'hagi distingit a dos afectats menors d'edat els pares dels quals eren agents dels Mossos d'Esquadra i van resultar ferits: "Ens sembla un pas transcendental en el reconeixement d'un altre tipus de víctimes que fins ara es denegaven".

MARC SERRA

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, ha assegurat que el consistori també té aquesta sensació agredola perqu esperaven un judici per assassinat, i "és evident que totes les expectatives que es tenien no han estat correspostes", per ha celebrat l'increment en el nombre de les víctimes.

Tot i que aplaudeix la feina feta per acompanyar els afectats, considera que queda molt per fer encara: "Vivim en un país en qu es parla molt de les víctimes del terrorisme, per després veiem que moltes se senten soles i desateses".

Ha recordat que l'Ajuntament s'ha personat "en tot el procediment judicial, i com a acusació particular, amb un equip d'advocats municipals que han treballat bra a bra" amb els altres lletrats.

SARA BOSCH

La presidenta de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (Uavat), Sara Bosch, ha instat les institucions competents a treballar més: "S'han de resoldre coses que diem des de fa molts anys. És vergonyós que les víctimes del 2017 encara reclamin el mateix".

"No tenim cap objectiu més que donar-los veu i mostrar els errors, sempre amb l'nim que es faci autocrítica i es millori", i ha indicat a les administracions que estan oberts a explicar-los qu han de fer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés