Publicat 08/05/2019 18:13

La Via Lctica va patir un "baby boom" de formació estellar fa 2.000 milions d'anys

La Via Lctica va sofrir un "baby boom" de formació estellar fa milers de milions d'anys
ESA / UB

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i l'Observatori de Besanon (Frana) lideren un estudi que ha descobert que la Via Lctica va patir un fort brot de formació d'estels, un "baby boom estellar", entre 2.000 i 3.000 milions d'anys, quan va impactar amb una galxia satllit i es va formar més de la meitat dels estels del pl del disc galctic.

El treball, publicat a 'Astronomy & Astrophisics' i destacat en Nature Research Highlights de la revista 'Nature', ha analitzat dades del satllit Gaia de l'Agncia Espacial Europea (ESA), i ha combinat les distncies, les magnituds i els colors dels estels amb els models actuals que prediuen la seva distribució a la Via Lctica.

El ritme de formació estellar en el disc de la Via Lctica va ser disminuint suau i continuadamente --com un fogó en esgotar el gas-- en els primers 4.000 milions d'anys de formació del disc, aquest "baby boom" --com ho qualifica l'article-- va invertir la tendncia en fusionar-se amb una galxia satllit rica en gas que va donar combustible i va reactivar el procés.

L'investigador de l'Institut de Cincies del Cosmos de la UB (ICCUB) --integrat a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)--, Roger Mor, ha dit: "L'escala de temps d'aquest fort brot de formació estellar, juntament amb l'enorme quantitat de massa estellar involucrada en el procés, ens porta a proposar que el disc de la nostra galxia no ha tingut una evolució tranquilla i pausada".

PERTORBACIÓ EXTERNA

"Va patir una pertorbació externa important que va comenar ara fa uns 5.000 milions d'anys", ha afirmat el primer signatari, que ha destacat que han pogut descobrir-lo grcies a disposar per primera vegada de distncies precises per més de tres milions d'estels de l'entorn solar.

La professora de Física Quntica de la UB i signant de l'article Francesca Figueras ha observat: "El bec de formació estellar observat és tan evident, a diferncia del que prediem abans de disposar de les dades de Gaia, que ens ha semblat necessari recórrer a experts en l'evolució cosmolgica de galxies externes per fer la interpretació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés