Publicat 10/11/2015 15:04

El VHIO dissenya la primera biòpsia líquida per analitzar tumors cerebrals

Joan Seoane (VHIO), primera biopsia líquida para cáncer cerebral
VHIO

BARCELONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

El grup d'investigació d'Expressió Gènica i Càncer del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha dissenyat la primera biòpsia líquida en líquid cefaloraquidi (LCR) per conèixer i analitzar tumors cerebrals de manera menys agressiva, més freqüent i més intensiva, com publica aquest dimarts en la revista 'Nature Communications'.

En una entrevista d'Europa Press, l'investigador que ha liderat aquest treball pioner en el món, Joan Seoane, ha explicat que l'anàlisi del LCR mitjançant la biòpsia líquida pot ser "clau" per al pronòstic, el tractament i la monitorització dels tumors cerebrals.

"La clau és que el coneixement ens dóna una millora del tractament: si és maligne o si és benigne, potser no ho hem de tractar tan agressivament", ha expressat Seoane, investigador Icrea i també professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta tècnica s'obté mitjançant punció lumbar --com la que es realitza per a l'anestèsia epidural--, és a dir, es realitza a través de l'esquena per la medul·la espinal i es travessa una membrana per extreure una mostra d'aquest fluid d'un mil·límetre per poder estudiar-lo.

ES POT REPETIR I ÉS MENYS INVASIVA

És molt menys agressiva i invasiva que les biòpsies tradicionals --com la punció i la cirurgia-- que també suposen un risc més alt per al pacient perquè cal perforar el crani i la punció pot afectar zones amb funcions com la parla i el sentit.

Fins ara les biòpsies líquides s'utilitzaven en sang per caracteritzar un altre tipus de tumors, però no es podia aplicar al càncer cerebral perquè no allibera ADN en sang: "Llavors vam pensar que hi havia un altre fluid que és molt important, el LCR, que sí tenia ADN tumoral", i la hipòtesi s'ha confirmat.

A diferència de la biòpsia clàssica, que pot arribar a recollir teixit no tumoral en la seva mostra, el líquid aglutina totes les cèl·lules, pel que integra "tota la seva heterogeneïtat i es poden fer tractaments més adequats".

PERMET DETECTAR ALTERACIONS

La biòpsia líquida permet detectar alteracions genètiques específiques del tumor quan reapareix --com succeeix amb el glioblastom, el tumor cerebral maligne més agressiu i comú--; té un millor rendiment que la biòpsia clàssica de teixit, i com és menys invasiva es pot repetir per fer un monitoratge en el temps i caracteritzar cada càncer.

Així, es pot veure com evoluciona el tumor, com respon al tractament i és "una eina molt bona per poder fer un tractament més adequat per a aquests pacients", per la qual cosa hi ha moltes més probabilitats de curació.

El treball, amb finançament de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (Aecc), ha permès fer tots els estudis fins a confirmar aquesta idea: "Som els primers a demostrar-ho en el món. Estem molt orgullosos, ens estan trucant d'altres hospitals per aplicar aquesta tecnologia".

La metàstasi en el tumor cerebral és deu vegades més comú que els càncers primaris, i els pacients amb aquest procés tendeixen a presentar un pronòstic dolent de la malaltia i no solen respondre als tractaments.

La identificació d'aquestes alteracions permetrà conèixer les característiques de la metàstasi cerebral i facilitarà el desenvolupament de tractaments personalitzats contra elles, a més que obre una nova via d'investigació en biomarcadors que permetin seguir l'evolució de la malaltia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés