Actualitzat 29/06/2018 14:31

Vergés veu necessaris "esforços" per renovar equipaments i millorar condicions laborals

La consellera de Salut, Alba Vergés, en comissió parlamentària
EUROPA PRESS

Convoca una cimera del sector sanitari sobre la situació dels professionals al setembre

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha plantejat el repte de renovar material i equipaments als centres sanitaris, per a la qual cosa seran necessaris "esforços" després d'uns anys en els quals s'ha aturat la roda d'aquesta inversió, i també millorar les condicions dels professionals, minvades per les retallades.

En comissió parlamentària aquest divendres en la qual ha explicat els seus objectius de legislatura, Vergés ha anunciat que convocarà al setembre d'aquest any una cimera amb representants del sector per compartir el diagnòstic sobre la situació dels professionals, també davant la falta d'alguns especialistes, com pediatres.

L'acollirà la Conselleria de Salut, i hi participaran col·legis professionals, societats científiques, organitzacions sanitàries, sindicals i entitats ciutadanes, que consensuaran accions a curt termini i una estratègia de planificació a llarg termini.

NOU MODEL SOCIOSANITARI

Entre les línies d'aquesta legislatura, incorporarà una visió "holística" de la salut i de vertebració territorial, per apoderar les persones i apostar per reforçar el paper de l'atenció primària i comunitària, convertint-la en motor del sistema --en comptes dels hospitals-- i per recuperar l'agència de salut pública, quan el Parlament aprovi la llei.

Vergés ha assegurat que treballa cap a un nou model futur de salut i social conjuntament amb el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, amb el qual crearan un grup de treball o consell per avançar en la integració social i sanitària que doni resposta a l'actual "canvi de paradigma".

Aquesta integració permetrà atendre les persones preservant el seu entorn habitual i entenent-lo com un factor, sobretot en l'atenció a l'envelliment, i ha posat l'exemple que viure sol pot reduir l'adherència al tractament, mentre que mantenir-se al barri en què es coneix tothom millora l'ànim.

Aquest enfocament permet identificar la situació i la problemàtica, "més enllà de la història clínica", a més d'avançar en l'equitat d'accés i ha afegit que, amb l'Ajuntament de Barcelona, comparteixen dades de tots dos àmbits.

Ha posat l'accent que introduirà perspectiva de gènere en polítiques de salut, des dels indicadors fins a la investigació i diagnòstic, a més de reforçar la formació per garantir l'atenció integral després d'agressions sexuals, i ha anunciat que farà una "governança republicana", amb reforç en la participació ciutadana.

Sobre el fet que no assistís a la Comissió Interdepartamental en el Ministeri de Salut sobre la universalització sanitària, ha dit que celebra tot el que pugui avançar l'Estat en garantia de drets, però que des de la societat catalana es garantirà l'atenció des de Catalunya: "Abans d'esperar que ens solucionin la vida a 600 quilòmetres".

Diputats de l'oposició li han retret que en la seva primera intervenció no ha esmentat les llistes d'espera, després de la qual cosa ha reconegut que és "evident" que hi ha gent esperant --massa, en casos concrets, ha dit--, i ha assegurat que es milloraran, i que incorporarà auditories de qualitat per comparar variabilitats, tant entre centres com en patologies.

REACCIONS DELS DIPUTATS

El diputat de Cs Jorge Soler l'ha acusat de fer un "diagnòstic molt intencionat i esbiaixat del sistema sanitari", i de vestir unes retallades que va fer també el seu partit polític, mentre que des del PP, Santi Rodríguez ha criticat que pràcticament totes les comunitats autònomes han recuperat la despesa anterior a la crisi, però no Catalunya.

"Venim de cinc anys de retallades i dues de powerpoints", i acabarà sent una dècada perduda, ha lamentat la diputada socialista Assumpta Escarp, que ha criticat que hi ha llistes d'espera a Primària encara que els metges treballen moltes hores, i des de CatECP, Marta Ribas ha lamentat que les retallades han afectat molt més les persones amb pocs recursos.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha criticat que l'actual model públicoprivat és "facilitador de la corrupció i de transferències de recursos públics a interessos privats" i ha criticat una certa oligarquia en el sector, al qual Vergés ha respost que es prioritzarà la provisió pública de serveis i es prendran les regnes contra aquesta oligarquia, per exemple evitant que s'externalitzi el coneixement per planificar al territori.

La diputada d'ERC Anna Caula ha celebrat l'enfocament republicà que ha anunciat Vergés perquè assegura que comporta ser respectuós en comptes de destruir, com diu que associa amb la monarquia, mentre que des de JxCat, Josep Maria Forné ha remarcat la necessitat de tenir en compte "les singularitats territorials" en l'abordatge de la salut.

"las singularidades territoriales" en el abordaje de la salud.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés