Actualitzat 27/11/2020 13:21

Vergés preveu tenir 900.000 dosis de la vacuna a partir del primer trimestre del 2021

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una sessió de control al Parlament. Barcelona, Catalunya (Espanya), 4 de novembre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

"L'Estat espanyol, a més de deixar-nos amb tota la feina, no respon a la gent"

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assegurat que preveu que arribaran "900.000 dosis de la vacuna a partir del primer trimestre del 2021" a Catalunya, per vacunar usuaris de les residències i el seu personal, sanitaris i persones de més de 80 anys, i que posteriorment arribaran les dosis per a la resta de la població.

En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha apuntat que no es recuperarà una certa normalitat fins que no hi hagi un "bon percentatge de la població" immunitzada, un 70% ha apuntat, que es podria assolir al llarg del 2021.

La consellera ha concretat que organitzen la vaccinació en funció del col·lectiu, i ha explicat que els centres d'atenció primària tindran un paper important quan els vaccins arribin a la població general.

A Catalunya primer arribaran les vacunes de Pfizer i al gener les de Moderna, seguides de les d'Oxford, i la consellera ha subratllat que "no s'autoritzarà res que no passi tots els criteris de seguretat".

"És normal que algú tingui dubtes avui" sobre posar-se la vacuna, ha afirmat Vergés, que ha afegit que el més interessant seria que no calgués fer obligatòria la immunització i que la gent compti amb la informació necessària per estar tranquils, en les seves paraules.

SEGON TRAM DE REOBERTURA

Sobre el pla de reobertura i la possibilitat de passar de fase abans o després del pont de la Puríssima, la consellera ha defensat que s'han de mantenir els terminis que s'han fixat: "Hem de fer temps per avaluar el primer tram. Hem de seguir el camí per poder avançar de tram", i ha avisat que només es farà si es compleixen els objectius.

Ha defensat que no hi ha hagut un canvi de criteris del Govern per reobrir sectors i "els objectius continuen sent els mateixos", i ha apuntat que la xifra de 1.000 positius diaris és alta però es pot gestionar, de la mateixa manera que les 300 persones a les UCI, perquè es pot compatibilitzar l'activitat covid amb la resta.

Vergés ha assegurat que les dades són pitjors que quan va acabar el confinament de la primera onada, però ha destacat que ara el sistema sanitari està "molt més preparat", i ha defensat que la Generalitat ha sortit al carrer a buscar el virus, amb cribratges massius.

DEMANA AJUTS AL GOVERN

"Hi hem posat tot el que estava a la nostra mà, el que sí que hem vist és un 'hands off' del Govern de l'Estat", ha retret la consellera, que ha assegurat que l'executiu espanyol és l'únic govern europeu que no ha donat ajuts.

Ha reclamat al Govern espanyol, que considera que té capacitat per endeutar-se, que faci un pas endavant i faci costat a la gent, tant si hi ha mesures estrictes com si no: "L'Estat espanyol, a més de deixar-nos amb tota la feina, no respon a la gent", ha insistit Vergés.

NADAL

La consellera ha assenyalat que treballen en un document per "explicar coses més enllà" de si hi haurà grups de sis o deu persones en les reunions de Nadal, per explicar el concepte de bombolla i la importància de no barrejar les bombolles.

"La millor manera de garantir Nadal és que complim avui" amb les mesures que s'han establert, i ha dit que espera no haver de fer un pas enrere en els trams, després de la qual cosa ha demanat comptar amb la complicitat de tothom i ha agraït l'esforç.

Ha sostingut que "no hi ha res escrit sobre una tercera onada" i ha defensat que la Generalitat treballa per fer possible les eleccions el 14 de febrer.

Sobre l'obertura de les pistes d'esquí, la consellera ha dit que s'estudia en el pla europeu i que França i Alemanya no obriran fins al gener: "Ara ho hem de debatre bé i estem condicionats al que faci la resta d'Europa".

Ha descartat establir que la gent es pugui saltar el confinament municipal o comarcal de cap de setmana per assistir a actes culturals i ha lamentat que això "forma part de l'equilibri" que han de trobar en les mesures que estableix el pla de reobertura.

Sobre la possibilitat de fer tests ràpids a les farmàcies, ha assegurat que hi treballen amb el sector i que "no serà ràpid", perquè ara mateix no està autoritzat i s'ha de trobar la manera de col·laborar, i que també depèn de la voluntat de les farmàcies, ha dit.

Finalment, ha afirmat que repetiria en el càrrec de consellera de Salut perquè té "projecte" i han començat a idear una agenda de transformació del sistema sanitari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés