Alerta de "dificultats" per mantenir la recuperació de l'activitat assistencial
BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -
La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha demanat calma a la comunitat educativa amb les PCR que els professors faran als alumnes a partir de l'ESO quan hi hagi un positiu de covid-19 en un grup estable de convivncia i ha dit que "en seran capaos".
Ho ha explicat en una roda de premsa en la qual també han participat el conseller d'Interior, Miquel Smper, director del Servei Catal de la Salut (CatSalut), Adri Comella, i el subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado.
Vergés ha defensat que han fet una prova pilot en instituts de Girona i que est tot "protocolitzat". També he afirmat que oferiran la formació necessria als professors i que revisaran els circuits les vegades que calgui.
La consellera ha concretat que són automostres nasals i no pas nasofaringes, per la qual cosa el procediment consisteix a introduir un escovilló cinc segons a cada orifici del nas, i ha matisat que no seran d'antígens, sinó PCR, i hauran d'anar a un laboratori.
Així, Vergés ha reivindicat que "si una proposta est damunt de la taula és perqu és pot fer" i ha demanat a la comunitat educativa que no és posicionin en contra d'iniciatives que encara no s'han desplegat.
Associacions de pares i mares i sindicats de professors van rebre dimecres amb "inquietud" aquesta decisió de la Generalitat.
IMPACTE ASSISTENCIAL
Sobre l'impacte de la pandmia del coronavirus en l'activitat assistencial, Comella ha alertat de les dificultats" per mantenir la recuperació de les intervencions que es van posposar durant la primera onada en alguns centres hospitalaris de Catalunya.
Ha matisat que, en l'mbit quirúrgic, els centres més grans encara exerceixen el 100% de la seva activitat habitual, mentre que als centres mitjans i petits l'índex de les activitats desprogramades est al voltant d'un 10 i un 12%.
Sobre l'impacte assistencial als centres d'atenció primria, Comella ha recordat que els professionals d'aquest nivell assistencial "no han pogut descansar" aquest estiu perqu també han hagut d'assumir tasques de control epidemiolgic com els cribratges poblacionals.
El director de CatSalut ha subratllat que "s'espera que la tensió actual continu creixent els propers dies" perqu les mesures de l'executiu catal, al seu parer, trigaran unes setmanes a fer efecte amb el nombre de casos i d'hospitalitzacions.
CONTINUA LA SEGONA ONADA
Vergés ha subratllat que, tot i que han millorat la xifres epidemiolgiques i ha disminut la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) per sota d'1 --un fet que no passava des de setembre--, Catalunya "no ha doblegat la corba epidemiolgica" ni ha superat la segona onada.
Ha precisat que l'objectiu és arribar a una rt de 0,8 --que implica que per cada 100 persones infectades se n'infectin 80--, tornar a la xifra de 1.000 casos diaris i rebaixar la pressió assistencial a tots els nivells: l'atenció primria, els hospitals i les unitats de vigilncia intensiva (UCI).