Publicat 14/09/2020 18:18

Venus conté fosfina, gas reconegut pel seu origen biolgic

Impressió artística de Venus, amb un requadre que mostra una representació de les molcules de fosfina als núvols alts.
ESO / M. KORNMESSER / L. CALADA & NASA / JPL / CA

MADRID, 14 set. (EUROPA PRESS) -

Els núvols alts de Venus contenen fosfina, un gas que a la Terra tan sols produeixen la indústria o microbis que prosperen en entorns lliures d'oxigen.

És el sorprenent descobriment d'un equip internacional d'astrnoms de cinc universitats que dirigeix la professora Jane Greaves de la Universitat de Cardiff.

Els astrnoms han especulat durant dcades que els núvols alts de Venus podien ser un ambient propici per als microbis, malgrat que haurien de tolerar una acidesa molt alta. La detecció de molcules de fosfina podria assenyalar la presncia d'aquesta vida "aria" extraterrestre.

El descobriment s'ha publicat 'Nature Astronomy' i els investigadors han utilitzat per primera vegada el telescopi James Clerk Maxwell (JCMT) a Hawaii i els 45 telescopis de l'Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) a Xile per observar Venus en una longitud d'ona d'aproximadament 1 millímetre.

En un comunicat de la Royal Astronomical Society, la professora Greaves diu: "L'experiment es va fer per pura curiositat aprofitant la tecnologia del JCMT. Vaig pensar que podríem descartar escenaris extrems, com núvols plens d'organismes. Quan vam obtenir els primers indicis de fosfina en l'espectre de Venus, va ser un xoc!".

Naturalment, cautelosos amb les troballes inicials, Greaves i el seu equip van treballar durant tres hores amb l'observatori ALMA, que és més sensible. El mal temps va suposar un retard frustrant, per després de sis mesos de processar les dades, s'ha confirmat el descobriment.

La membre de l'equip Anita Richards, del Centre Regional ALMA del Regne Unit i la Universitat de Manchester, afegeix: "Al final vam descobrir que tots dos observatoris havien vist el mateix: una feble absorció en la longitud d'ona a causa del gas fosfina, on les molcules són illuminades pels núvols més clids de baix".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés