Publicat 2/9/2019 18:54:53 +02:00CET

El Vaticà prohibeix a l'exrector de Vilobí d'Onyar (Girona) investigat per abusos apropar-se a menors

28 August 2019, Vatican, Vatican City: Pope Francis leads his Wednesday general audience in Paul VI Audience hall. Photo: Evandro Inetti/ZUMA Wire/dpa
Evandro Inetti/ZUMA Wire/dpa

L'Ajuntament de Vilobí considera que les mesures són "insuficients"

GIRONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

La Congregació de la Doctrina de la Fe ha ordenat a l'exrector de Vilobí d'Onyar (Girona) investigat per abusos la "prohibició total" d'exercir públicament el ministeri i mantenir contacte amb menors, i haurà de demanar perdó a les víctimes.

El Bisbat de Girona ha dit en un comunicat aquest dilluns que el Vaticà ha pres aquesta decisió després de la investigació prèvia que va realitzar en relació al rector Tomàs Pons.

La investigació interna va començar després que diversos exalumnes de l'escola concertada Bell-lloc de Girona afirmessin haver patit abusos per part del rector entre finals dels anys 60 i mitjans dels 90, període durant el que el religiós va col·laborar amb el centre.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va engegar el 4 de febrer una comissió "amb l'objectiu d'aclarir els fets i acollir, escoltar i acompanyar les possibles víctimes".

El Bisbat va enviar les actes de la investigació prèvia a la Congregació de la Doctrina de la Fe el 29 de març, i paral·lelament va presentar una còpia a la Fiscalia de Girona, que va respondre arxivant les diligències per prescripció.

Ha afirmat que es va interessar "personalment i per escrit" davant la Congregació durant aquest temps sobre l'estat de la investigació, i que també ha mantingut contacte amb els denunciants.

El Bisbat ha explicat que el 7 de juliol, després d'estudiar les actuacions efectuades, la Congregació de la Doctrina de la Fe va imposar al religiós la "prohibició total" de l'exercici públic del ministeri, d'administrar el sagrament de la penitència, de mantenir qualsevol tipus de contacte amb menors i de visitar les poblacions on va exercir.

La Congregació també ha imposat a l'exrector l'obligació de residència on determini el bisbe, portar una vida de penitència i oració i demanar perdó a les víctimes.

El bisbe de Girona ha comunicat personalment aquestes mesures al capellà i ha demanat que es faci un seguiment de la seva execució i compliment, a més d'informar de les mesures acordades.

L'AJUNTAMENT HO VEU "INSUFICIENT"

L'Ajuntament de Vilobí d'Onyar ha expressat en un comunicat que veu "insuficients" les mesures imposades pel Vaticà, i ha demanat la seva resolució en els tribunals perquè hi hagi conseqüències penals.

"Aquests delictes no haurien de prescriure i és necessari que siguin jutjats per tribunals", ha apuntat el consistori en un comunicat en el que ha assegurat que l'Ajuntament sempre estarà al costat dels afectats.