Publicat 11/10/2019 16:08:28 +02:00CET

El Vaticà manté la posició oficial sobre l'exhumació de Franco: no s'hi oposa si així ho decideix l'autoritat

Imatge del Valle de los Caídos on està enterrat Francisco Franco, (Madrid/Espanya), a 2 d'octubre del 2019.
Ricardo Rubio - Europa Press

ROMA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

El Vaticà s'ha remès a la seva posició oficial sobre l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, després de saber que el Govern central vol que s'exhumi el dictador entre el 18 i el 22 d'octubre, segons han reiterat fonts de la Santa Seu a Europa Press. La Santa Seu no s'oposa a l'exhumació del dictador, "si així ho han decidit les autoritats competents".

Així van pronunciar-se les mateixes fonts dimarts passat davant la negativa del prior del Valle de los Caídos en autoritzar l'entrada a la basíclica, quan van recordar a més que el Vaticà ja es va pronunciar en el seu moment sobre aquest assumpte, cosa que s'ha parlat àmpliament en els mitjans.

De fet, aquesta mateixa posició ja es va reiterar recentment el passat mes de setembre quan el Tribunal Suprem va avalar per unanimitat la decisió del Govern de Pedro Sánchez de treure les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i la posterior inhumació al cementiri del Pardo-Mingorrubio, que va recórrer la família del dictador. Va precisar llavors que no tenia "res més a afegir".

"La Santa Seu es va manifestar en el seu moment sobre el cas Franco. No hi ha res més a afegir", van assenyalar a Europa Press fonts de la Santa Seu.

El Vaticà s'ha pronunciat diverses vegades en relació amb l'exhumació de Franco, i concretament mitjançant una carta que el Secretari d'Estat, Cardenal Pietro Parolin, va enviar el passat mes de febrer a la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo. En definitiva, la Santa Seu defensa que la decisió "concerneix la família, el Govern espanyol i l'Església local". Així mateix, assenyalava que l'exhumació és "competència de l'Estat espanyol i està sotmès al dret i a la justícia espanyola".

Posteriorment, el juliol d'aquest mateix any, el Vaticà també va referir-se a les declaracions de l'exnunci a Espanya, Renzo Fratini, que va assegurar en una entrevista amb Europa Press que amb la seva mesura el Govern central havia aconseguit "ressuscitar Franco". La Santa Seu va assegurar que aquestes declaracions es feien "a títol personal".

El llavors director 'ad interim' de l'Oficina de Premsa, Alessandro Gisotti, va reiterar que la posició de la Santa Seu sobre la qüestió de l'exhumació de Franco "és clara" i "ja s'ha expressat oficialment".

NO VA ARRIBAR A PRONUNCIAR-SE SOBRE L'ALMUDENA

Tot i que el Vaticà ha mantingut reiteradament que l'exhumació de Franco és una qüestió que competeix a govern i família, no s'ha pronunciat sobre una possible inhumació a la Catedral de l'Almudena.

De fet, l'octubre del 2018, després de la reunió entre la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, i el secretari d'estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, la Santa Seu va precisar en un comunicat que no s'oposa a l'exhumació de Francisco Franco, "si així ho han decidit les autoritats competents".

Però també va aclarir que en cap moment s'havia pronunciat sobre el lloc de la inhumació, davant la possibilitat que fos enterrat a la catedral de l'Almudena. En el comunicat del Govern espanyol, Calvo afirmava que n'havia manifestat la preocupació per la possible sepultura a la catedral de l'Almudena i el seu desig d'explorar altres alternatives, també mitjançant el diàleg amb la família" i que al cardenal secretari d'estat "li va semblar oportuna aquesta solució".

El nou nunci del papa a Espanya, el filipí Bernardito Auza, no s'incorporarà al seu càrrec fins el proper mes de desembre.