Actualitzat 21/12/2021 11:48 CET

La variant òmicron suposa gairebé la meitat dels casos, davant el 3% de principis de desembre

Arxiu - Imatge de diverses persones en un mercat de flors
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

La variant òmicron representava el 47,2 per cent dels contagis per covid-19 la setmana del 6 al 12 de desembre, segons dades "encara molt preliminars i poc representatives a escala nacional" de 125 mostres aleatòries de 6 comunitats autònomes.

Així es recull a 'Actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 a Espanya', publicada dilluns passat pel Ministeri de Sanitat, que apunta que el percentatge que suposa la variant òmicron en el total de contagis s'ha multiplicat exponencialment, ja que només era responsable del 3,4 per cent de les mostres seqüenciades aleatòriament la setmana del 29 de novembre al 5 de desembre.

"A Espanya s'ha passat molt ràpidament de detectar els primers casos associats als viatgers procedents del sud d'Àfrica a detectar casos lligats a transmissió comunitària i a constatar un ràpid creixement en els sistemes de vigilància basats en seqüenciació i PCR específica de mostres aleatòries", justifica el Ministeri.

Així, indiquen que la variant delta, predominant fins al desembre, "en aquests moments està sent desplaçada per òmicron". D'acord amb les dades de seqüenciació, la setmana del 29 de novembre al 5 de desembre el percentatge de delta era del 92,4 per cent, mentre que la setmana següent, que va començar amb el pont de la Constitució, ja suposava només el 51,2 per cent, tot i que Sanitat puntualitza que es tracta d'unes dades encara molt preliminars".

A partir de tot aquest context, el Ministeri al·lega que l'expansió d'òmicron és "ràpida en nombrosos països a tot el món". "Transmissió comunitària i ràpid ritme de creixement a diversos països europeus. A Espanya també es detecta un ràpid creixement les últimes setmanes", resumeix el document.

En qualsevol cas, Sanitat apunta que "les dades encara són molt escasses per determinar el veritable impacte de la variant òmicron en les característiques epidemiològiques de la infecció però els estudis preliminars apunten a una transmissibilitat i una fuga immune més gran". "Encara existeix un alt nivell d'incertesa quant a possibles canvis en la gravetat dels casos", postil·len.

Mentrestant, la resta de variants es continuen detectant a nivells "molt baixos". De fet, en les últimes 4 setmanes analitzades, només 39 de 2.870 mostres aleatòries seqüenciades corresponen a llinatges diferents dels de les variants delta i òmicron.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés