Publicat 01/04/2019 17:21

El Vall d'Hebron tracta el primer nadó bombolla detectat a Espanya per cribatge públic

AMP.- Catalunya tracta al primer beb bombolla detectat després d'incloure l'enf
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha tractat amb xit el primer nadó d'Espanya amb una immunodeficincia combinada greu --coneguda la dels nens bombolla-- que ha estat detectat grcies al cribatge neonatal de la prova del taló, una prova rutinria de detecció de malalties en la qual el sistema de salut públic catal ha incls aquesta dolncia com la pionera d'Europa.

Així ho ha explicat en roda de premsa aquest dilluns la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, que ha assenyalat que detectar aquesta patologia abans que el nen pateixi alguna infecció augmenta l'xit del tractament --que consisteix en un trasplantament de cllules mare hematopotiques-- del 40% al 95%-100%: "Salva vides".

El nadó, Derek, va néixer el febrer del 2018 i després de fer-se la prova a les 48 hores de vida, després de 11 dies l'hospital va confirmar que patia aquesta immunodeficincia; als tres mesos es va sotmetre a un trasplantament de cllules mare hematopotiques de cordó umbilical d'un donant, que li van permetre desenvolupar un sistema immunitari i va ser tot un xit, per la qual cosa podr fer vida normal, rebre vacunes i anar a la guarderia.

La cap de la Unitat de Trasplantaments Hematopotiques, Cristina Díaz, ha explicat que aquest trasplantament pot fer-se amb sang de medulla ssia, cordó umbilical o sang perifrica, i requereix que el pacient estigui en les millors condicions possibles per evitar infeccions, per la qual cosa va ingressar en estat d'allament després de detectar-li.

"Derek era molt petit, no va tenir temps de desenvolupar infeccions, per la qual cosa va arribar en la millor condició", i va estar ingressat en allament fins que el Registre espanyol de donants de medulla ssia va trobar una unitat de sang de cordó compatible molt rpid --després de descartar els familiars--.

El trasplantament es va fer quan tenia tres mesos de vida, amb una administració prvia d'una quimioterpia per facilitar l'empelt de les cllules i d'immunosupressors, per evitar el rebuig; després es van infondre les cllules mare per via intravenosa i, a les tres setmanes --el juny--, va rebre l'alta.

"A dia d'avui, veiem que s'ha restitunt el seu sistema immunolgic, pot fer front a infeccions i es pot incorporar a una vida normal", ha celebrat l'experta, que ha destacat que el Vall d'Hebron és l'hospital amb més trasplantaments hematopotiques , de l'estat, fins a 1.300, que es fan en casos d'immunodeficincies, leucmies i altres malalties no oncolgiques.

En el cas d'aquesta immunodeficincia, Díaz ha subratllat que si el trasplantament es fa abans de desenvolupar infeccions, té un xit d'entre el 95% i el 100%; si s'ha donat una infecció per ha estat controlada, és d'un 80%, per si hi ha hagut i no s'han pogut tractar bé, els resultats poden baixar al 60% o al 40% de supervivncia.

"Per aix és molt important poder fer el trasplantament molt precoment", ha assenyalat, i el cap d'Immunodeficincies de Pediatria de la Vall d'Hebron, Pere Soler, ha observat que als Estats Units fa aquest cribatge, al que posteriorment s'han sumat Israel i Taiwan, i estan en procés Noruega i Alemanya.

Les mares del nadó, Raquel i Nerea, han agrat als metges i infermeres de l'hospital l'acompanyament que han rebut, que ha fet més fcil el procés, i han relatat que els va sorprendre el diagnstic i van ser uns mesos "difícils", sobretot fins que van comenar el tractament.

"Ha estat mes difícil perqu no has pogut fer vida normal ni anar a cap lloc, per evitar virus i bacteris" i evitar contagiar al beb, i han assenyalat que ara que té 13 mesos, la seva bessona no pot anar encara a la guarderia per evitar que emmalalteixi i el germ gran ha d'anar amb els avis cada vegada que comena a tossir.

135.000 NADONS

La consellera ha explicat que el cribatge neonatal que consisteix a treure una gota de sang del taló del nadó a les 48 hores del naixement es va implementar fa 50 anys, i el 2017 es va afegir el cribatge dels nens bombolla després que experts es donessin compte que aquests casos es detectaven massa tard, quan ja hi havia hagut alguna infecció i havia afectat als rgans.

Des que es va comenar aquest cribatge fa dos anys, a Catalunya s'ha aplicat en 135.000 nadons i ha perms detectar aquest cas de nadó bombolla i 13 immunodeficincies d'altres tipus; si hi ha una sospita, es trucar la família a l'hospital i es fan proves concretes--perqu hi ha casos de falsos positius--, amb la presncia d'una psicloga que ve a les visites.

Vergés ha llegit una carta de l'exconseller Toni Comín, que va incloure aquesta malaltia en el cribatge a petició dels experts i després que el Servei Catal de la Salut (CatSalut) donés llum verda a la mesura per ser més "cost-efectiva", perqu augmenta la supervivncia i resultar més barata que tractar els casos posteriors, ha destacat el polític.

El gerent de l'hospital, Vicen Martínez, ha destacat que la tasca dels professionals és el que permet casos d'xit com aquest: "Necessitem líders, per sobretot necessitem treballar en equip, i aix és el fruit final d'aquesta tasca dels professionals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés